Koliko koštaju stanovi u blizini slavnih italijanskih spomenika

Najveći sajt za nekretnine u Italiji, „Imobilijare“, objavio je rezultate istraživanja o tome koliko koštaju stanovi u blizini najvećih i najpoznatijih italijansih spomenika.

U istraživanju koje je sproveo Imobilijare bili su uključeni spomenici poput Duoma u Milanu, Koloseuma u Rimu, Starog mosta u Firenci, Pjaca San Marko u Veneciji, Arena u Veroni, Mole Antoneliana u Torinu kao i krivi toranj u Pizi.

Na posljednjem mjestu, odnosno najpovoljnije je kupiti stan kod krivog tornja u Pizi, jer stan udaljen na deset minuta hoda od tornja košta 2.900 eura po kvadratnom metru, svega 11,5 odsto više od prosječne cijene u drugim djelovima grada.

U Torinu, u blizini Mole Antoneliana, prosječna cijena u blizini ovog simbola glavnog grada regiona Pijemonte je oko 3.098 eura po kvadratnom metru. Stanovi u blizini Arene u gradu Romea i Julije, Veroni košta oko 4.582 eura po kvadratnom metru što je za 78,5 odsto više nego u drugim djelovima grada. Ukoliko želite da kupite stan u blizini Pjace San Marko u Veneciji, potrebno je izdvojiti u prosjeku 5.289 eura po kvadratnom metru što je za 65,5 procenata više od prosječne cijene stanova u Veneciji koja iznosi 3.192 eura.

Na trećem mjestu se nalaze stanovi blizu Starog mosta (Ponte Vekio) u Firenci koji koštaju 5.871 euro što je za 40,2 odsto više nego u ostalim djelovima grada.

Koloseum koji je jedan od najposjećenijih spomenika ne samo u Rimu već u čitavoj Italiji i koji godišnje posjećuje na milione turista, dodaje vrijednost stanovima u njegovoj okolini koja je za 91 odsto viša od prosječnih cijena u Rimu i koštaju 6.427 eura po kvadratnom metru.

Međutim, zona oko Milanske katedrale, tj. slavnog Duoma je daleko skuplja od svih ostalih zona u blizini slavnih italijanskih spomenika. Tu je potrebno izdvojiti 9.747 eura po kvadratnom metru što je za 81,7 procenata više nego u ostalim djelovima grada gdje u prosjeku koštaju 5.364 eura.

Agencija za nekretnine Imobilijare je uzela u obzir stanove koji su udaljeni maksimalno deset minuta hoda od slavnih spomenika i poredili su cijene po kvadratnom metru sa prosječnim cijenama u ostalim djelovima grada.

Izvor: RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak