AMM Menadžerka godine u mikro preduzećima: Dijana Marković (Monte Plod)

Dijana Marković rođena je 1985. godine u Podgorici. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, Odsjek za engleski jezik i književnost 2009. godine. U struci radi do 2016. godine kada postaje izvršna direktorica porodične kompanije Monte-plod d.o.o. Licencirana je menadžerka u međunarodnom drumskom saobraćaju za prevoz tereta i vođa HACCP (hasap) tima u svojoj kompaniji.

Kompanija je osnovana 2008. godine pod imenom Monte-stan i do 2013. godine se bavila građevinarstvom, kada osnivač i vlasnik firme Darko Brnović odlučuje da preusmjeri djelatnost na poljoprivredu odnosno proizvodnju šampinjona i od tada nosi ime Monte-plod. Prvi objekti za proizvodnju i pakovanje izgrađeni su na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Brnović u Podgorici uz podršku MIDAS projekta i Ministarstva poljoprivrede.

Širenje proizvodnje kreće 2020. godine uz podršku IPARD projekta sa izgradnjom novih i savremenih objekata u Spužu. Pored uzgoja, skladištenja i pakovanja 2022. godine pušten je u rad pogon za preradu šampinjona. Objekti su izgrađeni i opremljeni po najsavremenijim svjetskim standardima i softverskim rješenjima, sa akcentom robota  za održavanje higijene koji je patent firme Alpie iz Italije, kojih u svijetu ima svega nekoliko komada. Ova investicija od preko 2 miliona eura, koja doprinosi visokom kvalitetu i obimu proizvodnje, predstavlja stratešku osnovu za dalji razvoj kompanije i buduća ulaganja u kapacitete.

Monte-plod je pouzdan i siguran partner trgovačkim lancima i dnevno plasira oko 800 kg svježih šampinjona. Krajem 2023. godine postaje prvi uzgajivač šampinjona koji je uspio da izveze svoj proizvod i van naših granica. Primarnu djelatnost kompanije prati i izgradnja stambeno-poslovnih zgrada.

Postignuti rezultati u 2023. godini opredijelili su Upravni odbor Asocijacije menadžera Crne Gore, da dodijeli gospođi Dijani Marković, nagradu – Menadžerka godine u mikro preduzećima, i strukovno priznanje za lični doprinos razvoju crnogorske privrede i menadžmenta.

Podijeli ovaj članak