Milašinović: Očekujemo da predstojeća sezona bude bolja od prethodne

Foto: UGC

“Očekujemo da ljetnja turistička sezona bude još bolja od prethodne s obzirom da je povećan broj kvalitetnih smještajnih jedinica u gradu i okolini grada. U gradu od početka maja imamo priliv inostranih gostiju iz Francuske, Njemačke, Izraela i drugih zemalja iz regiona, koji zbog prirode i dobrih vremenskih prilika dolaze u sve većem broju. Planiramo organizovanje i velikog broja muzičkih, sportskih, zabavnih, kulturnih i drugih manifestacija tokom cijele ljetnje sezone, što će takođe privući veliki broj turista i posjetilaca”, kazala je u intervjuu za naš portal direktorica Turističke organizacije Kolašin Zorica Milašinović.

Koje su glavne atrakcije Kolašina i kako se planira njihova promocija?

Glavne atrakcije Kolašina su: Prije svega bih navela NP Biogradsku goru i lednička jezera: Biogradsko jezero, Pešića, Ursulovačko, Veliko i Malo Šiško jezero i dr. , kojima hrli veliki broj turista u ljetnjem periodu. Ova jezera predstavljaju prave bisere planine Bjelasice. Zatim, treba navesti i selo Lipovo koje je jedno od najljepših na sjeveru Crne Gore. U selu se nalaze seoska domaćinstva, farme sira, kampovi i mnogi vidikovci. Ovo selo predstavlja početne staze za mnoge vrhove i eko-katune na planini Sinjavini, a sama planina je izuzetno atraktivna. Takođe treba navesti i blizinu planinskog vijenca Komova i njihove divlje ljepote gorostasnih vrhova. Moračke planine su pravo bogatstvo koje tek treba da valorizujemo, kao i brojne kanjone koji se nalaze na teritoriji Kolašina. Tu je i nezaobilazni kanjon Mrtvice, koji je u zadnjih nekoliko godina postao prava atrakcija. Zimi, glavna atrakcija je skijanje na planini Bjelasici. Tu su dva ski centra: Kolašin 1450 i Kolašin 1600 sa ukupno 43 km ski staza.

Što se tiče promocije istih, TO Kolašin je organizovala u prethodnom periodu niz tura do najatraktivnijih predjela pri čemu smo za svaku turu napravili objavu na našoj Instagram i fejsbuk stranici, a trudimo se da takvim tempom nastavimo i u narednom periodu. Takođe, sve ove aktivnosti ispraćene su i od strane medija. Predstavili smo našu ponudu na svim Međunarodnim sajmovima u regionu, ugostili brojne tur-operatore iz Njemačke, Belgije, Azerbejdžana, Poljske, Španije, kao i glumce i influensere iz Srbije.

Koliki su bili prihodi Kolašina od turizma 2023. godine?

Prihodi Kolašina od turizma u 2023.godini su bili 141.215.37 eura.

Možete li nam reći nešto više o trenutnim i budućim planovima za unapređenje turističke infrastrukture u Kolašinu?

Planiramo da poboljšamo dostupnost glavnim turističkim atrakcijama i to: obnavljanje i remarkacija pješačkih i biciklističkih staza, postavljanje nove signalizacije i piktograma. Trenutno je u Kolašinu u izgradnji 10 hotela visoke kategorije, što će značajno uticati na turističku ponudu.

Sa kojim novitetima u ponudi sadržaja iz sfere kulture, zabave, animacija ove godine grad ulazi u sezonu?

Planirane aktivnosti u narednom periodu u Kolašinu koje su nove u ponudi:

Programi za djecu (Animatori zabavljatori, radionice slikanja, radionice crtanja, …) , pješačke ture – Bjelasica, Sinjavina, Komovi i Moračke planine), Joga kamp – prva polovina juna, 30.06. – 06.07. – Golmanski kamp, 28.06. – 30.06. – Festival aktivnog turizma

Tradicionalno ćemo organizovati:

30.05. – 02.06. – Međunarodni turnir u fudbalu “Kolašin kup 2024”

22.06.- 07.07. – Košarkaški kamp za djecu

10.07. – 28.07. – Tango kamp

03.08. – 05.08. – Bjelasica trail,

Međunarodni festival alternativnog teatra “Korifej”, a u glavnoj ulici ćemo tokom jula i avgusta organizovati muzičko – zabavni program kao i program za najmlađe na Trgu boraca.

U septembru nas očekuje V Biciklistički Sinjavinski maraton kao i Karate kup.

Na osnovu svih raspoloživih podataka koje imate kakva su očekivanja u ovom trenutku od ljetnje sezone?

Očekujemo da ljetnja turistička sezona bude još bolja od prethodne s obzirom da je povećan broj kvalitetnih smještajnih jedinica u gradu i okolini grada. U gradu od početka maja imamo priliv inostranih gostiju iz Francuske, Njemačke, Izraela i drugih zemalja iz regiona, koji zbog prirode i dobrih vremenskih prilika dolaze u sve većem broju. Planiramo organizovanje i velikog broja muzičkih, sportskih, zabavnih, kulturnih i drugih manifestacija tokom cijele ljetnje sezone, što će takođe privući veliki broj turista i posjetilaca.

Povećan je i broj markiranih staza odn. pješačkih tura koje vode u najzanimljivija područja koje inostrani turisti žele da posjete.

Pored svega što mogu da vide i posjete idealna klima Kolašina je takođe značajan faktor koji će privući goste, a posebno i domaće goste iz primorja i Podgorice.

Kakva je situacija sa ponudom hotela u gradu, da li su dovoljni postojeći hotelski kapaciteti i kategorije naspram potražnje i profila turista?

Pored već postojećih hotela na Ski centru Kolašin 1600 je otvoren hotel sa 4 zvjezdice Swissotel sa 116 luksuznih apartmana i soba i Pini apart-hotel takođe sa 4 zvjezdice u naselju Breza u blizini centra grada. Posjeduje 40 komfornih apartmana. Kolašin posjeduje izuzetno kvalitetan i hotelski i privatni smještaj sa 3, 4 i 5 zvjezdica. U izgradnji je deset hotela visoke kategorije, apartmana, seoskih domaćinstava u Kolašinu i bližoj okolini koji će značajno povećati postojeće kapacitete i zadovoljiti potražnju različitih profila turista.

Kako planirate da diversifikujete turističku ponudu kako biste privukli veći broj turista i različite tipove turista, poput avanturista, porodica i kulturnih putnika i produžili turističku sezonu?

Sve što smo već naveli – različite manifestacije će privući različite tipove turista i samim tim produžiti ljetnju turističku sezonu, koja je i do sada zbog NP ,,Biogradska Gora’’, planine Bjelasice, brojnih pješačkih tura i biciklističkih staza koji prolaze kroz njih, katuna i kanjona trajala do kraja septembra.

Inače su maj, septembar i oktobar idealni mjeseci za ljubitelje aktivnog turizma.

Šta bi prema vašem mišljenju trebalo uraditi ili promijeniti kako bi dobili bolju strategiju za privlačenje turista?

Potrebno je poboljšati postojeću putnu infrastrukturu kako bi sve turističke atrakcije bile bolje dostupne.

Uz to je potrebno dodijeliti veća finansijska sredstva  za razvoj i promociju turističkih potencijala koje Kolašin ima.

Podijeli ovaj članak