I Kostićev Agri Europe objavio ponudu za 17 odsto Addiko Banka

Kompanija Agri Europe Cyprus Ltd. Miodraga Kostića objavila je ponudu za preuzimanje udjela od 17 odsto u Addiko Bank AG (čije je sjedište u Beču), po ceni od 16,24 eura po akciji nakon plaćanja dividendi.

Predstavnik za medije Agri Europe Cyprus odbio je u prvom momentu da da komentar povodom kontraponude koju je dala slovenačka NLB banka, objavio je Bloomberg.

Nova Ljubljanska banka danas je takođe objavila ponudu za preuzimanje udjela u Addiko Banku. Kako se u javnoj ponudi navodi, cilj je “sticanje kontrole nad Addikom za sve izdate i otvorene akcije”, to jest za sve raspoložive dionice na berzi i koje su vlasnici voljni da prodaju. Razmatraju ponudu od 20 eura po akciji.

Kako je Bloomberg Adria ranije izvijestila, za kupovinu akcija ove austrijske banke nadmeću se dva srpska biznismena: Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprusa i Davor Macura, koji vodi Alta Pay.

“NLB trenutno nema akcije u Addiku i namjerava da stekne značajno većinsko učešće u Addiku pokretanjem ponude”, poručili su u saopštenju. Dodali su da ponuđena cijena akcija od 20 eura predstavlja “veoma atraktivan i redak događaj likvidnosti za sve akcionare kompanije Addiko da izađu i prodaju sve svoje akcije Addika”.

Ponuđena cijena akcija podrazumijeva premiju od 22,15 odsto u odnosu na šestomesečnu prosječnu cijenu akcija od 16,37 eura. Takođe podrazumijeva premiju od 4,99 odsto u odnosu na cijenu na zatvaranju berze od 15. maja 2024. godine (posljednjeg dana trgovanja prije objave NLB-a da će pokrenuti ponudu za preuzimanje) i premiju od 32,01 odsto u odnosu na zaključnu cijenu akcija od 15,15 eura 22. marta ove godine (posljednja cijena akcija na zatvaranju prije nego što je Agri Europe 25. marta objavio da namjerava da pokrene ponudu kupovinu Addikovih akcija).

Kompanija Miodraga Kostića najpre je imala rok da do 10. aprila obavijesti regulatorno telo u Beču o svojoj ponudi za preuzimanje dijela akcija Addiko Banka, zatim je rok produžen do 24. aprila, a nakon toga i do 16. maja zbog promijenjenih okolnosti i potrebe da se u dodatnom pripremnom postupku procijeni nova vlasnička struktura Addiko Banka. To se dogodilo nakon objave namjere Alta Paya da stekle skoro 30 odsto u ovoj austrijskoj banci.

Tada je Agri Europe saopštio da ne djeluje usklađeno sa srpskim Alta Pay Groupom, ni sa njenim povezanim firmama, niti sa vlasnikom kompanije Davorom Macurom.

Kostićev Agri Europe je 25. marta zatražio da otkupi udio od oko 17 odsto u Addiko Banku preko javne ponude za preuzimanje akcija, prema podacima iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. Istovremeno je Agri Europe i kupio udeo od 10 odsto u Addiko Banku koje je prethodno kontrolisao sam Kostić.

Iste nedjelje je Alta Pay objavio da je u postupku odobrenja kupovine skoro 30 odsto Addiko Banka. Regulatorni podnesci Addiko Bank od 28. i 29. marta pokazali su da je Alta Pay stekao udio od 9,6 odsto u toj banci, kao i opcije u vezi sa dodatnih 20 odsto akcija.

Ponuda Agri Europe je u trenutku podnošenja vrednovala banku na 341 milion eura, odnosno 17,5 eura po akciji uz dividendu.

Addiko Bank je poslovao kao deo Hypo Alpe-Adria Bank. Na Balkanu nudi potrošačke kredite, a u Austriji posluje kao banka fokusirana na građanstvo kao svoje klijente. Nedavno su najavili planove za otvaranje digitalne banke u Rumuniji.

(Bloomberg Adria)

Podijeli ovaj članak