Vuković – Bowman: Podstičemo ukupan ekonomski razvoj i put Crne Gore ka EU

Koordinisani napori sa EU i partnerskim međunarodnim finansijskim institucijama, kakva je EBRD, podstiču ukupan ekonomski razvoj Crne Gore i njen put ka EU, poručio je ministar finansija, Novica Vuković, na sastanku sa Markom Bowmanom, potrpedsjednikom za politiku i proširenje u Evropskoj banci za obnovu i razvoja (EBRD).

Vuković, kako je saopšteno iz njegovog resora, sa potpredsjednikom Bowmanom sastao se u okviru Godišnjih sastanaka Odbora guvernera EBRD-a u Jerevanu.

Tom prilikom, kako je navedeno u saopštenju, Vuković se zahvalio za snažno partnerstvo koje Crna Gora ima sa EBRD-om već 21 godinu, kroz različite investicije u energetsku, putnu i željezničku infrastrukturu, trgovinu, agrobiznis kao i u sektoru malih i srednjih preduzeća i dosadašnju podršku u ukupnom iznosu od 804 miliona eura.

Iz resora navode da je ministar kao posebno važnu naglasio podršku EBRD-a za izgradnju druge dionice autoputa, projekta od strateškog značaja za našu zemlju koji će, kako je ocijenio, “doprinijeti bržem ekonomskom razvoj Crne Gore”.

“Agenda saradnje sa EBRD-om ostaje fokusirana na poboljšanje životnog standarda, njegovanje konkurentnih ekonomija otpornih na klimatske promjene, podršku privatnom sektoru, otvaranje novih radnih mjesta i ekonomsku inkluziju”, kazao je tom prilikom ministar.

Navodi se da Bowmanom je pohvalio ekonomske rezultate Crne Gore ostvarene tokom 2024. godine, iskazavši spremnost institucije koju predstavlja, da finansijski i tehnički, podrži projekte Crne Gore iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Dodaje se da je dogovoren je nastavak saradnje u oblastima energetike i saobraćaja. Takođe je, ističu iz resora, najavljena posjeta odbora direktora EBRD-a Crnoj Gori sredinom juna.

Iz MF su kazali da se Vuković sastao i sa Shaimaom Al-Sheiby, potpredsjednicom OPEC fonda, sa kojom je, između ostalog, razgovarao o potpisivanju Partnerskog okvira za državni i privatni sektor.

“Saradnja kroz DPL aranžman je samo početak saradnje sa Crnom Gorom”, kaala je ona dodajući da će se ubuduće raditi na produbljivanju partnerstva sa međunarodnim investiciono razvojnim fondovima, koji bi pružili podršku i privatnom sektoru.

Tokom prva dva dana posjete Vuković, sa saradnicima, susreo se i sa rukovodstvom INTESA banke i Citi Banke, prezentujući investicione potencijale i težnju Crne Gore da istovremeno kreira povoljne uslove kako za međunarodne partnere, tako i za domaću privredu.

Podijeli ovaj članak