Uz određene uslove: Dukley Marina spremna da mirnim putem Morskom dobru preda Luku Budva

Luka Budva; Foto: Adria.tv

Vlada na telefonskoj sjednici održanoj juče donijela odluku kojom će se iz državne kase uplatiti novac Dukley Marini d.o.o. Budva na ime mehanizacije i opreme u Luci Budva, sa tim da taj iznos refundira JP Morsko doboro u čije vlasništvo je formalno prešla ova luka.

Kako se ističe iz Vlade na sjednici održanoj dana 09.02.2023. godine, ranija Vlada Crne Gore je donijela Zaključke kojima je data saglasnost na Predlog Sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva Opštini Budva, međutim kako taj sporazum nije realizovan, Vlada je na sjednici održanoj 28. marta 2024. godine, stavila van snage Zaključak Vlade Crne Gore od 9. februara 2023.godine, i zadužila Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore da preuzme od Opstine Budva upravljanje Lukom Budva, u roku od sedam dana.

“U vezi sa pitanjem Luke Budva, neophodno je bile riješiti pitanje koje se odnosilo na projekat uspostavljanja međunarodne pomorske linije na relaciji Dubrovnik- Budva, a koja će donijeti višestruke benefile našoj državi, počevši od rasterećenja putne infrastrukture, smanjenja gužvi na graničnom prelazu između Crne Gore i Republike Hrvatske, podsticanja pomorskog saobraćaja u odnosu na drumski saobraćaj, pozitivnih efekata po turističku i lokalnu zajednicu, uvećanja prihoda po više osnova”, kazali su iz Vlade.

U pismu o namjerama koje je Dukley Marina d.o.o Budva, kao raniji zakupac, uputilo Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom dana 16.04.2024. godine, izražava se spremnost da mirnim putem predaju državinu nad Lukom Budva, ali nakon što Javno preduzeće ispuni preduslove u pogledu zaključenja sporazuma o regulisanju odnosa u vezi sa primopredajom Luke Budva, kao i otkupa i isplate cijene za privremene objekte, mehanizaciju i opremu, i to prije primopredaje.

Dodaju da se zbog navedenog Javno preduzeće obratilo nadležnom ministarstvu 17.04.2024. godine, sa predlogom da Vlada uplati sredstava Dukley Marina d.o.o Budva na ime mehanizacije i opreme, s tim da planirani iznos JPMD refundira nakon lzmjene Plana korišćenja sredstava JPMD i realizacije naplate naknada.

“S tim u vezi, potrebno je obezbijediti da se izvrši popis i procjena privremenih objekata u Luci, kao i specijalizovane mehanizacije i opreme koja se nalazi u okvlru Luke Budva za obavljanje djelatnosti luke nautičkog turizma”, zaključuju u Vladi.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak