Makron nije protiv prodaje francuskih banaka rivalima

Predsjednik Francuske Emanuel Makron smatra da evropski bankarski sektor treba da prođe kroz “veću konsolidaciju”, čak i ako to znači da će jednu od glavnih francuskih banaka kupiti evropski rivali.

Makron već duže vrijeme zagovara uniju evropskih kapitalnih tržišta, tvrdeći da trenutna fragmentacija bankarskog sektora regije koči rast bloka, navodi Rojters.

Na pitanje Blumberga, da li bi bio voljan da dopusti prodaju francuske Sosijete ženeral španskom Santanderu, Makron je rekao: “Ako ste Evropljani znači da vam je potrebna konsolidacija u maniru Evropljana”.

On je, takođe, dodao ”da ne bi bio srećan” ako bi francuska naftna kompanija Total premjestila sjedište u Sjedinjene Američke Države, ali je napomenuo da su to zasad samo glasine.

Makronovi komentari došli su istog dana kada je pozdravio brojne svjetske izvršne direktore na godišnjem samitu “Izaberite Francusku” u Versajskoj palati. Oni su obećali da će investirati ukupno 15 milijardi eura u francusku ekonomiju, što je rekordna suma.

Tokom samita u Versaillesu na kojem je Macron okupio više od 180 stranih poslovnih lidera, Macron je najavio kako će Francuska biti domaćih 56 projekata.

Samit je organizovan pod nazivom “Izaberi Francusku” te tradicionalno ima za cilj privlačenje stranih investicija i promociju francuskog poslovnog okruženja.

“Danas obaramo rekord. Investicije bi trebale generisati 10.000 novih radnih mjesta za Francuze”, naveo je Macron.

Kako je najavljeno, tehnološki gigant Microsoft trebao bi investirati četiri milijarde eura u Francusku s ciljem otvaranja novog centra za bazu podataka u istočnoj Francuskoj, s fokusom na umjetnu inteligenciju.

“to je najvažnija investicija koju smo ikada napravili u Francuskoj”, rekao je predsjednik grupacije Brad Smith.

Amazon je najavio ulaganje od 1,2 milijarde eura u centar za podatke te skladište za svoje maloprodajne operacije.

Očekuje se takođe kako će proizvođač đubriva FertigHy pokrenuti otvaranje fabrike vrijedne 1,3 milijarde eura, dok je Pfizer najavio ulaganja od 500 miliona eura uz prethodne investicije koje su obećane.

Kompanija AstraZeneca najavila je investicije od 388 miliona eura, a švicarska kompanija KL1 izdvojit će 300 miliona eura za rafineriju nikla.

Njemačka kompanija Lilium takođe je najavila ulaganja od 400 miliona eura u oblasti električnih aviona.

Samit koji je organizovala Francuska dolazi samo dvije sedmice nakon što je konsultantska kuća Ernst & Young proglasila zemlju najatraktivnijim područjem za strane investitore.

“Prema izvještaju, finansiranjem iz inostranstva finansirana su 1.194 projekta u Francuskoj tokom 2023. godine”, navodi se u izvještaju.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak