Da li oni čija radna mjesta ugrožava vještačka inteligencija dobijati nadoknadu?

Izvršni direktor OpenAI Sem Altman (Sam Altman) ima zanimljivu novu ideju kako da pomogne onima koji imaju poteškoća sa finansijama. On to naziva „univerzalnim osnovnim prihodom“.

„Svi dobijaju kao dio GPT-7. Mogu ga koristiti, mogu ga preprodati, mogu ga donirati nekome da ga koristi za istraživanje bolesti”, rekao je Altman.

Ideja je da kako vještačka inteligencija postaje naprednija, i ugrađuje se u više aspekata naših života – posedovanje jedinice velikog jezičkog modela kao što je GPT-7 može biti vrjednije od novca.

Altman već dugo podržava univerzalni osnovni dohodak — periodično davanje i isplatu u gotovini, bez obaveza, koje se daje svim odraslim osobama u datoj populaciji, bez obzira na njihovo bogatstvo i status zaposlenja. Altman, kao i mnogi drugi u tehnološkoj industriji, vidi univerzalni osnovni prihod kao sigurnosnu mrežu za ljude dok AI ugrožava njihove poslove, prenosi Blic.

Altman je započeo svoj UBI eksperiment 2016. godine, čiji će rezultati, kako je rekao, uskoro biti objavljeni. Program je obezbijedio isplate između 50 i 1.000 dolara mjesečno za više od 3.000 upisanih, prema Fortuneu.

Gradovi i države širom Sjedinjenih Američkih Država eksperimentisali su sa verzijom ovog modela koji se zove garantovani osnovni prihod.

Većina tih programa je pokazala pozitivne rezultate, iako konzervativci sve više odbijaju ono što vide kao oblik blagostanja koji bi mogao obeshrabriti ljude da rade. U Teksasu, državni vrhovni sud je nedavno blokirao program u oblasti Hjustona da ljudima sa niskim primanjima daje 500 dolara mjesečno.

Altman nije elaborirao kako će njegovo takozvano „univerzalno osnovno računanje“ funkcionisati, ali će sigurno navesti neke na polemike, podjednako konzervativne i liberalne.

Podijeli ovaj članak