Zašto američka automobilska industrija drhti od malog, dobro izgrađenog kineskog električnog auta Seagull (Galeb)

Pred malim, jeftinim električni automobilom koji je nazvan Seagul (Galeb) drhte američki proizvođači automobila i političare.

Automobil, kojeg je prošle godine lansirao kineski proizvođač automobila BYD, prodaje se za oko 12.000 dolara u Kini, ali se dobro vozi i izrađen je zajedno sa umijećem koji može parirati američkim električnim vozilima koja koštaju tri puta više. Verzija kraćeg dometa košta ispod 10.000 dolara.

Carine na uvozna kineska vozila za sada će spriječiti Galeb na putu ka Americi, a vjerovatno bi se prodavao za više od 12 hiljada ako bi bio uvezen.

Ali brza pojava jeftinih električnih vozila iz Kine mogla bi uzdrmati globalnu automobilsku industriju na načine koji nisu viđeni od dolaska japanskih proizvođača tokom naftne krize 1970-ih. BYD, što je skraćenica za “Izgradi svoje snove”, mogao bi biti noćna mora za američku automobilsku industriju.

“Svaka automobilska kompanija koja ne obraća pažnju na njih kao na konkurenta biće izgubljena kada dođu na njihovo tržište,” rekao je Sam Fiorani, potpredsjednik AutoForecast Solutions u blizini Filadelfije. “BYD-ov ulazak na američko tržište nije ako. To je kada.”

Američki političari i proizvođači već vide kineska električna vozila kao ozbiljnu prijetnju. Očekuje se da će Bajdenova administracija u utorak objaviti stopostotne carine na električna vozila uvezena iz Kine, rekavši da predstavljaju prijetnju radnim mjestima i nacionalnoj sigurnosti u SAD-u.

Alijansa za američku proizvodnju kaže u dokumentu da bi kineska električna vozila koja je subvencionirala vlada “mogla završiti kao događaj na nivou izumiranja za američki automobilski sektor”.

Ranije ove godine, izvršni direktor Tesle, Elon Musk, rekao je da su kineski EV-i toliko dobri da će bez trgovinskih barijera “prilično srušiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu”.

Izvan Kine, električna vozila su često skupa, namijenjena kupcima sa višim prihodima. Ali kineski brendovi nude pristupačne opcije za mase – baš kao što mnoge vlade ohrabruju prelazak sa benzinskih vozila kako bi se borile protiv klimatskih promjena.

U blizini ogromne garaže u blizini Detroita, kompanija pod nazivom Caresoft Global raskomadala je, kako bi ga ispitala, Galeba koji je njen kineski ured kupio i isporučio u SAD.

Predsjednik kompanije Terry Woychowski, bivši glavni inženjer kamioneta General Motorsa, rekao je da je automobil “jasan poziv” za SAD. industrije, koja godinama zaostaje za Kinom u dizajniranju jeftinih električnih vozila. Nakon inspekcije automobila, Woychowski je rekao da se pita da li su SAD proizvođači automobila mogu prilagoditi. “Stvari će se morati promijeniti na neke radikalne načine kako bismo mogli biti konkurentni”, rekao je.

Ne postoji jedno čudo koje objašnjava kako BYD može proizvesti Galeba za tako malo. Umjesto toga, Woychowski je rekao da je cijeli automobil, koji može preći 252 milje (405 kilometara) po jednom punjenju, “vježba efikasnosti”.

Veći troškovi rada u SAD dio su jednačine. BYD takođe može smanjiti troškove zbog svoje stručnosti u proizvodnji baterija – uglavnom litijum gvožđe fosfata koji se koriste u potrošačkim proizvodima. Baterije koštaju manje, ali imaju manji domet od većine trenutnih litijum-jonskih baterija.

Amerikanci još uvijek uče da prave jeftinije baterije, rekao je Woychowski.

BYD takođe proizvodi mnoge sopstvene djelove, uključujući električne motore, instrument table i karoserije, koristeći svoju ogromnu skalu – 3 miliona vozila prodatih širom sveta prošle godine – radi uštede. Dizajnira vozila imajući na umu troškove i efikasnost, rekao je. Na primjer, Seagull ima samo jedan brisač vjetrobrana, eliminišući jedan motor i jednu ruku, štedeći na težini, troškovima i trudu za ugradnju. Američki proizvođači automobila ne dizajniraju često vozila na ovaj način i snose višak troškova inženjeringa, rekao je Woychowski.

Efikasnost znači uštedu na težini koja se zbraja, omogućavajući Seagull-u (Galebu) da putuje dalje po jednom punjenju s manjom baterijom. Dakle, Detroit mora brzo ponovo naučiti mnogo dizajna i inženjeringa kako bi držao korak u isto vrijeme, a odbacio je praksu iz stoljeća izgradnje vozila, rekao je Woychowski.

“Galeb” još uvijek ima osjećaj kvaliteta. Vrata se čvrsto zatvaraju. Siva sjedišta od sintetičke kože imaju šavove koji odgovaraju svijetlo zelenoj boji karoserije, što se obično nalazi u skupljim automobilima. Galeb kojeg je testirao Caresoft ima šest vazdušnih jastuka i elektronsku kontrolu stabilnosti. Kratka vožnja nekim povezanim parkiralištima od strane novinara pokazala je da radi tiho i da se nosi sa krivinama i neravninama, kao i sa skupljim električnim vozilima. Iako ubrzanje nije naglo kao kod drugih električnih vozila, Seagull ne bi imao problema da uđe na autoput.

BYD bi morao modifikovati svoje automobile kako bi zadovoljili američke sigurnosne standarde, koji su stroži nego u Kini. Woychowski kaže da Caresoft nije uradio sudar- testove, ali je procijenio da bi to dodatno povećalo cijenu od 2.000 dolara. BYD prodaje Seagull, koji se još naziva i Dolphin Mini, u četiri latinoameričke zemlje za oko 21.000 dolara. Viša cijena uključuje transport i odražava veći profit koji je moguće na manje opasnim tržištima nego u Kini.

BYD je prošle godine rekao AP-u da je “još uvijek u procesu” odlučivanja da li će prodavati automobile u SAD-u. Oni vagaju fabričke lokacije u Meksiku za meksičko tržište.

Kompanija ne prodaje automobile u SAD-u uglavnom zbog tarifa od 27,5% na prodajnu cijenu kineskih vozila kada stignu. Donald Trump je uveo najveći dio tarife, 25%, dok je bio predsjednik, a ona je ostala na snazi ​​pod Joeom Bidenom. Trump tvrdi da će porast EV-a koje podržava Bajden koštati radnih mjesta u američkim tvornicama, poslavši posao u Kinu. Bajdenova administracija je podržala zakone i politike za izgradnju američke proizvodne baze električnih vozila. Neki članovi Kongresa pozivaju Bajdena da u potpunosti zabrani uvoz kineskih vozila, uključujući ona koja u Meksiku proizvode kineske kompanije koje bi sada uglavnom dolazile bez carina.

Izvršni direktor Forda, Jim Farley, vidio je rad Caresofta na Galebu i brzi rast BYD-a, posebno u Evropi. Mali “skunkworks” tim dizajnira novi, mali EV kako bi smanjio troškove i visok kvalitet, rekao je ranije ove godine.

Kineski proizvođači, rekao je Farley, prije dvije godine gotovo nijesu prodavali električna vozila u Evropi, ali sada imaju 10% tržišta električnih vozila. Vjerovatno će izvoziti širom svijeta i možda prodavati u SAD-u.

Ford se sprema da se suprotstavi tome. „Ne uzimajte ništa zdravo za gotovo“, rekao je Farley. “Ovaj izvršni direktor to ne radi.”

____

Izvor: Associated Press

Podijeli ovaj članak