Putin imenovao ekonomistu za novog ministra odbrane Rusije

Foto: kremlin.ru

Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju, saopštio je Kremlj.

Putin želi da Šojgu, ministar obrane od 2012. godine i njegov dugogodišnji savjetnik, postane sekretar moćnog ruskog Vijeća sigurnosti – gdje će zamijeniti Nikolaja Patruševa – te da preuzme odgovornost za vojno-industrijski kompleks, objavio je Kremlj.

Imenovanje Belousova, civilnog zvaničnika zbog njegovih ekonomskih sposobnosti, umjesto ratnog znanja, veliko je iznenađenje.

65-godišnji Belousov bio je ruski ministar ekonomskog razvoja u 2012. i 2013. godini i pomoćnik predsjednika od 2013. i 2020. godine. Prvi je zamjenik šefa ruskog premijera od januara 2020. godine, piše Index.

Kao visoki zvaničnik i član Putinova najužeg kruga, Belousov je podvrgnut sankcijama koje je Ukrajina uvela od 2022. zbog ruske invazije.

Takođe je sankcioniran od strane EU jer je pozivao ruske oligarhe da nastave da sarađuju sa sankcionisanim ruskim bankama i podupirao okupaciju Krima, a nalazi se i na američkom popisu sankcija protiv ruskog finansijskog sektora. Belousov je dodat na popise sankcija u Japanu, Kanadi, Velikoj Britaniji i Australiji.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je novinarima da ta promjena ima smisla jer se Rusija približava situaciji poput one iz 1980-ih godina iz Sovjetskog Saveza, kad su vojska i policija činili 7.4 posto državnog budžeta.

To bi, rekao je Peskov, značilo da je ključno osigurati da se takav budžet podudara s ukupnim interesima zemlje, zbog čega Putin sada želi civila s ekonomskom pozadinom za posao ministra obrane.

“Onaj ko je otvoreniji inovacijama bit će uspješniji na ratnom polju”, rekao je Peskov.

U preslagivanju se takođe može iščitati Putinova namjera da stavi odbrambenu potrošnju pod lupu kako bi osigurao da se sredstva troše učinkovito nakon što je Šojguov saveznik i zamjenik optužen za mito.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak