Britanski mediji upozorili Apple da ne blokira reklame

Britanske novinske grupacije upozorile su kompaniju Apple da bi svako uvođenje takozvanog „alata za brisanje internet sadržaja“ radi blokiranja reklama ugrozilo finansijsku održivost novinarstva.

Apple se priprema da uključi AI baziranu funkciju za privatnost u Safari pretraživaču u sljedećoj verziji softvera iOS 18 koja će uklanjati reklame ili druge nepoželjne sadržaje na veb sajtovima, prenosi Reuters.

Medijsko udruženje (NMA), industrijsko tijelo, izrazilo je zabrinutost zbog negativnog uticaja planiranih alata na digitalne prihode u industriji, prenio je FT pozivajući se na pismo koje je upućeno kompaniji Apple i vladi Velike Britanije.

U pismu je navedeno da profesionalno novinarstvo zahtijeva finansiranje, a „reklamiranje je ključni izvor prihoda za mnoge izdavače“. NMA izražava zabrinutost zbog uredničke odgovornosti ako bi vještačka inteligencija bila korišćena za selektivno uklanjanje ili izmjenu sadržaja članaka.

NMA je zatražila sastanak između izdavača i Apple-a kako bi se razmotrile potencijalne implikacije alata za brisanje veb sadržaja. NMA je udruženje britanskih nacionalnih, regionalnih i lokalnih medijskih organizacija.

Izvor: biznis.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak