Booking.com će morati ispunjavati strože kriterije prema Zakonu o tržišnim uslugama

Evropska komisija je u ponedjeljak označila platformu za iznajmljivanje smještaja Booking.com kao “nadzornika pristupa”, što sa sobom nosi veće obaveze u skladu sa zakonom o digitalnim uslugama. Komisija je takođe pokrenula istragu kako bi utvrdila status društvene mreže X, te odlučila da neće označavati X Ads i TikTok Ads za nadzorne pristupe.

Komisija je objavila da je prema procjeni samog Booking.coma ta platforma zadovoljavaju sve kriterije za imenovanje nadzornikom pristupa.

Nadzornici pristupa (gatekeepersi) smatraju da su digitalne platforme i društvene mreže koje osiguravaju bitnu vezu između poslovnih korisnika i krajnjih potrošača, i imaju vrlo snažan tržišni položaj. U Aktu o digitalnim tržištima utvrđen je popis dopuštenih i zabranjenih poslovnih praksi koji će nadzorni pristup morati primjenjivati ​​u svakodnevnom poslovanju kako bi se osigurala pravednost i otvorenost digitalnih tržišta i tako spriječilo da velike digitalne platforme zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj.

Akt o digitalnim tržištima odredio je kriterijume po kojima se određuje koja se digitalna kompanija može smatrati nadzornikom pristupa: mora biti dovoljno velika da utiče na tržište EU i posluje u najmanje tri zemlje, imati preko 45 miliona mjesečno aktivnih korisnika ili preko 10 hiljada poslovnih korisnika u EU te imati takav čvrst i trajan položaj najmanje kroz tri posljednje godine.

Booking.com sada ima šest mjeseci da se uskladi sa svim zahtjevima koji proizlaze iz Akta o digitalnim tržištima.

Komisija je takođe odlučila pokrenuti tržišnu istragu kako bi dodatno procijenila stav društvene mreže X, koja tvrdi da uprkos tome ispunjava kriterije, po kojima nije važan nadzorni pristup u posredovanju između potrošača preduzeća. Istraga bi trebala biti završena u roku od pet mjeseci. U vezi s uslugom internet oglašavanja X ADS, Komisija je ocijenila da, iako  ispunjava kvantitativne pragove, ta usluga se ne može kvalifikovai kao važan pristupnik. Stoga je Komisija odlučila da X Ads neće biti označen kao nadzorni pristup.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak