Delo: Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane

Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane u Sloveniji, piše Delo. Moguće je da je to povezano sa planiranim preuzimanjem Engrotuša, za što još trebaju dobiti saglasnost regulatora za tržišnu konkurenciju.

Još nije poznato kada bi se to moglo dogoditi, ali prema informacijama Dela postoji mogućnost da se odlučivanje iz Evropske komisije vrati na nacionaln nivo, odnosno u nadležnost Agencije za zaštitu tržišne konkurencije( AVK).

U tekstu Dela pod naslovom: “Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane” navodi se da se ove godine očekuje zatvaranje 13 manjih poslovnica  ove firme, koja sprovodi racionalizaciju svoje maloprodajne mreže u blizini drugih poslovnica.

Tako sužava svoju mrežu trgovina mješovitom robom (Nova Gorica, Idrija…) i tehnikom (Tolmin, Krško, Ljubljana, Nove Jarše) u središtima gradova.

Prilikom zatvaranja posljednjih prodavnica, iz Mercatora su Delu odgovorili da je riječ o promjenama modela poslovanja, a što se tiče zatvaranja trgovina mješovitom robom, da se rješenja za neke zatvorene trgovine traže i izvan gradskih središta zajedno s lokalnim zajednicama, poput npr. podružnice u Ormožu. Tvrde da će svi zaposleni zatvorenih jedinica zadržati radni odnos.

Mercator u Sloveniji ima ukupno oko 480 trgovina, Tuš stotinjak, a zajedno imaju tristotinjak franšiznih poslovnica.

Prema Zakonu o sprječavanju ograničavanja tržišne konkurencije trgovačko društvo ima vladajući položaj ako njegov tržišni udio na slovenskom tržištu ne prelazi 40 odsto, a ako se radi o dva ili više trgovačkih društava, taj udjio je na više od 60 odsto. Prema neslužbenim procjenama, Mercator i Tuš trebali bi zajedno imati oko 35 odsto udjela, što znači da će zeleno svjetlo za potvrđeno spajanje uskoro dobiti i AVK.

Izvor: Delo

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak