Argentina uvodi novu novčanicu zbog inflacije

Argentinska Vlada je, zbog dramatičnog skoka inflacije u zemlji posljednjih mjeseci, povećala veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa pet hiljada na deset hiljada pezosa, koja vrijedi oko deset USD.
Godišnja stopa inflacije u Argentini je u martu dostigla 287 odsto, što je među najvišim u svijetu, javlja AP.

Agencija navodi da će saopštenje centralne banke olakšati teret mnogim Argentincima koji moraju da nose ogromne torbe, pa i kofere, pune gotovine, kako bi obavili uobičajene transakcije, prenosi Tanjug.

Novčanica od deset hiljada pezosa vrijedi 11 USD prema zvaničnom kursu i devet USD po kursu na crnom tržištu i očekuje se da će biti puštena u promet sljedećeg mjeseca.

Najpopularnija novčanica i dalje je ona od hiljadu pezosa, koja je prvi put štampana 2017. godine i vrijedila je oko 58 USD na crnom tržištu, a sada je svega oko jednog USD.

Desničarski predsjednik Argentine, Javier Milei, koji je preuzeo dužnost prošlog decembra, pobijedio je na osnovu obećanja da će ukrotiti inflaciju i stabilizovati lokalnu valutu, tako što će preokrenuti politiku prethodnih ljevičarskih vlada koje su štampale novac za finansiranje javne potrošnje.

U međuvremenu, njegove oštre mjera štednje podigle su cijene na nivoe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, što je drastično produbilo ekonomske probleme običnih Argentinaca.

Zbog toga su organizovani masovni štrajkovi širom zemlje.

Podijeli ovaj članak