Rajko Uskoković za Bankar.me: Ima dosta interesovanja francuskih investitora, šanse su u energiji, ekologiji, infrastrukturi i zdravstvu

Crna Gora je na putu ka EU, i da bi postigla taj cilj, treba bolju infrastrukturu, bolje zdravstvene institucije, više ekoloških projekata i održiviju proizvodnju energije. U ovim oblastima vidimo veliki potencijal i dolazak francuskih preduzeća. Velike kompanije koje već posluju u regionu: Veolia, Vinci, Suez, ADP, Bouygues, Accor vrlo su zainteresovane za ove sektore u Crnoj Gori – kazao je , u intervjuu za Bankar mr Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko crnogorskih kompanija.

Uskoković  posebno vidi prostor za saradnju u oblasima energije, ekologije, infrastrukture i zdravstva, posebno jer je Francuska poznata kao zemlja koja je lider u ovim oblastima. On je podsjetio i da su nedavno pokrenuti neki novi projekti, posebno u hotelijerstvu (grupa ACCOR – jedan od 5 najvećih hotelskih lanaca na svijetu) i projekti u sektoru energije, posebno u domenima solarnih i vjetroenergetskih energija.

Uskoković je ipak ocijenio da Crna Gora bez dobre infrastrukture ne može biti konkurentna zemlja za ekonomske projekte, ne može biti konkurentna za razvoj i ne može biti konkurentna na regionalnim tržištima.

On smatra da je Crna Gora sa svojih 640 hiljada stanovnika mogla poslužiti kao primjer koliko je digitalizacija napredna tehnologija, ali da danas nažalost, nije tako, jer smo u zemlji gdje još uvijek stojimo u redovima i čekamo papire.

Kako biste opisali trenutno stanje francuskih investicija u Crnoj Gori? U kojim ključnim sektorima francuski investitori najviše ulažu?

Nakon perioda COVID-a, situacija u vezi sa bilo kojim francuskim ulaganjem u inostranstvu bila je komplikovana. To uključuje naravno i Crnu Goru. Prije ovog perioda, francuske kompanije su godišnje investirale u Crnu Goru oko 3 do 4 miliona eura. Tokom perioda 2020-2022. godine, ove investicije su pale na 1,3 miliona eura, a od tada postoje neki pozitivni pomaci do 2 miliona, ali još uvijek bez značajnijih promjena. Ove cifre ne dozvoljavaju Francuskoj da bude među prvih 20 zemalja koje investiraju u Crnu Goru. Nedavno su pokrenuti neki novi projekti, posebno u hotelijerstvu (grupa ACCOR – jedan od 5 najvećih hotelskih lanaca na svijetu) i projekti u sektoru energije, posebno u domenima solarnih i vjetroenergetskih energija.

Koje su glavne prednosti i izazovi s kojima se suočavaju francuski investitori prilikom ulaganja u Crnu Goru?

Glavne prednosti su stabilna politička situacija i rastuća ekonomija, kao i činjenica da Crna Gora još uvijek nije članica EU. To može biti velika prednost sa strane troškova. Pozitivne strane su takođe i poreska politika, euro kao zvanična valuta, geografski položaj i perspektiva u sektorima energije, infrastrukture, ekologije, poljoprivrede i turizma. Francuske kompanije takođe vide Crnu Goru kao zemlju koja može postati uzor drugim zemljama Balkana u pogledu razvoja ekonomije. Što se tiče izazova, možemo reći da je Crna Gora još uvijek zemlja koja je u tranziciji iz planirane u tržišnu ekonomiju. U tom kontekstu postoje neke birokratske i administrativne prepreke koje mogu biti izazov za investitore. Takođe primjećujemo nedostatak digitalizacije i visoke cijene interneta kao poslovne prepreke. Neke francuske kompanije koje već posluju u Crnoj Gori takođe vide negativan uticaj kamatnih stopa koje nude lokalne banke u Crnoj Gori. Te kamatne stope su manje konkurentne od evropskih za minimum 3-5 %, što je ogromno.

Možete li reći koja su neka od najznačajnijih francuskih ulaganja ili projekata u Crnoj Gori u proteklim godinama?

Societe Generale je kupio banku, AKUO ENERGY je izgradio vjetroelektranu na Krnovu, ACCOR grupa je investirala u hotelijerstvo. To su najveće investicije s francuske strane, ali postoje i investicije u poslovanje nekretninama, poljoprivredu i drvnu industriju. Nažalost, još uvijek nema velikih francuskih kompanija lokalno zastupljenih, ali nedavno je to ponovno pokrenuto.

Kako Udruženje francusko crnogorskih kompanija podržava svoje članove i olakšava njihove aktivnosti u zemlji?

Udruženje francusko crnogorskih kompanija je mlada asocijacija osnovana u novembru 2017. godine, a naš cilj je ubrzati poslovanje između dvije zemlje. Tu smo za sve francuske kompanije koje žele investirati u Crnu Goru, uspostaviti poslovanje na lokalnom nivou, kao i za crnogorske kompanije koje bi sarađivale s Francuskom. Naš cilj je ubrzati sve dobre projekte koliko je to moguće i pružiti savjete i podršku za sve njih. Naša uloga nije da se miješamo između kompanija, već povezujemo kompanije iz istih oblasti i time štedimo vrijeme za obje strane. U tome imamo veliku podršku francuske ambasade i od Ekonomskog odjela za ovu regiju sa sjedištem u Beogradu.

Kako ocjenjujete poslovno okruženje u Crnoj Gori za francuske investitore u poređenju s drugim zemljama u regionu?

Vidimo Crnu Goru kao vrlo fleksibilnu zemlju za poslovanje, što je prednost u odnosu na druge zemlje u regionu. S druge strane, veličina crnogorskog tržišta je ograničena, i francuske kompanije nijesu toliko voljne otvarati lokalne kancelarije kad već imaju regionalne kancelarije u Beogradu, Zagrebu i s tih lokacija pokrivaju Crnu Goru. Jedna od prednosti je takođe to što Crna Gora nema ograničenja u viznim i valutnim pitanjima.

Potrebno e-poslovanje, umjesto čekanja u redovima za papire

Da li postoje neki posebni zakonodavni ili administrativni izazovi s kojima se francuski investitori suočavaju u Crnoj Gori? Ako ih ima, kako se s njima nosite?

Danas ne postoje posebni izazovi osim manjka informacija o e-poslovanju. Danas, na primjer, putem interneta u EU možete obaviti mnogo poslova i administrativnih procedura, dok ste u Crnoj Gori obavezni to fizički uraditi, što znači gubljenje vremena. Crna Gora sa svojih 640 hiljada stanovnika može poslužiti kao primjer koliko je digitalizacija napredna tehnologija. Nažalost, nije tako, i u zemlji smo gdje još uvijek stojimo u redovima i čekamo papire.

Koju ulogu vidite za francuske investitore u budućem ekonomskom razvoju Crne Gore, posebno u kontekstu trenutnih ekonomskih izazova?

Crna Gora je na putu ka Evropskoj uniji. Da bi postigla taj cilj, Crna Gora treba bolju infrastrukturu, bolje zdravstvene institucije, više ekoloških projekata i održiviju proizvodnju energije. U ovim oblastima vidimo veliki potencijal i dolazak francuskih preduzeća. Velike kompanije koje već posluju u regionu: Veolia, Vinci, Suez, ADP, Bouygues, Accor vrlo su zainteresovane za ove sektore u Crnoj Gori. Crna Gora bez dobre infrastrukture ne može biti konkurentna zemlja za ekonomske projekte, ne može biti konkurentna za razvoj i ne može biti konkurentna na regionalnim tržištima. Jedini način da se približimo standardima EU je postati otvorena, atraktivna zemlja za zapadne investitore. To takođe znači da bi Crna Gora trebala postati produktivnija zemlja u skladu sa evropskim performansama. Danas je Crna Gora još uvijek zemlja koja treba više naprednih tehnologija kako bi unaprijedila svoje rezultate. Nove tehnologije primijenjene u Evropi još su daleko od naše zemlje i moramo naporno raditi kako bismo bili konkurentni i spremni za izazove.

Kako procjenjujete budući potencijal za saradnju između Crne Gore i Francuske u oblasti ekonomije i investicija?

Kako su donosioci odluka iz naše dvije dvije zemlje već rekli, postoje 4 potencijalne industrije za saradnju: energija, ekologija, infrastruktura i zdravstvo. U ovim četiri polja vidimo veliki potencijal za saradnju između dve prijateljske zemlje. Francuska je poznata kao zemlja koja je lider u ovim oblastima, tako da Crna Gora treba mnogo naučiti iz njihovog iskustva. Crna Gora treba da pripremi projekte za ove industrije i sigurni smo da će francuske kompanije biti zainteresovane da učestvuju.

Možete li nešto reći o planovima Udruženja francusko crnogorskih kompanija i kako planirate dalje promovirati francuske investicije u zemlji?

Naša asocijacija ima plan da bude dostupna svim ekonomskim partnerima i u narednom periodu. Mi smo Udruženje  čiji je cilj približiti poslovne subjekte iz različitih zemalja na zdrav i realan način. Nadamo se da će ekonomska razmjena rasti, a to ponovo zavisi od nekih administrativnih odluka u narednom periodu, ali i od toga kako brzo Crna Gora napreduje u tranziciji.

(Bankar.me)

 

Podijeli ovaj članak