Vlada uplaćuje 1,1 milion eura za Institut Simo Milošević

Dodajte komentar

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da uplati jednokratnu pomoć radnicima Instituta dr Simo Milošević u Igalu, za šta će biti izdvojeno 1,1 milion eura, saznaje nezvanično CdM u Vladi. Taj novac će biti uplaćen na žiro račun Sindikata.

Novac će iz budžetske rezerve biti prebačen Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koje će onda ovu pomoć uplatiti Sindikatu.

Iz Vlade navode da je Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” Igalo najznačajniji zdravstveni centar za multidisciplinarno banjsko liječenje i nosilac zdravstvenog turizma u Crnoj Gori.

“Začetnik je moderne fizikalne i preventivne medicine, rehabilitacije, talasoterapije i wellness-a, pa shodno tome je i jedan od glavnih međunarodnih centara za rehabilitaciju djece, odraslih i starih lica” navodi Vlada.

U Institutu dr Simo Milošević AD Igalo, trenutno je zaposleno 568 radnika, čija je egzistencija ugrožena zbog neprimljenih ličnih dohodaka već četiri mjeseca, što je posljedica velikih finansijskih problema koji su izazvani prije svega blokadom računa od strane Jugobanke.

“To dovodi do rizika obustave rada i trajnog odlaska stručnog medicinskog i ugostiteljskog kadra koji je neophodan za pružanje zdravstvene zaštite i nesmetanog odvijanja procesa rada Instituta Igalo. Takođe, to će pored zaposlenih ugroziti i zdravstvenu zaštitu 550 pacijenta koji su crnogorski osiguranici a koji su trenutno na liječenju u Institutu Igalo, kao i 905 pacijenata koji čekaju na poziv za liječenje”, ističe Vlada.

U Institutu Igalo se svake godine liječi oko 5000 osiguranika FZOCG, od čega je najugroženija populacija bebe i djeca, njih oko 900 pacijenata.

“Pored pacijenata koji dolaze preko Fonda za zdravstveno osiguranje imamo korisnike i pacijente koji su iz drugih zemalja kao i već najavljene grupe Slovenaca i potpisani ugovori sa libijskim i ukrajinskim pacijentima, a koji još nijesu počeli da se realizuju zbog trenutnog statusa Instituta Igalo”, navodi Vlada.

U skladu sa zaključkom Vlade Crne Gore od 28. marta 2024. godine, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine sprovodi aktivnosti kako bi se realizovao predloženi model za rješavanje statusa Instituta Igalo.

Imajući u vidu kompleksnu situaciju u kojoj se nalazi Institut Igalo, a cijeneći značaj same ustanove, što implicira da je u pitanju javni interes u korist kompletnog crnogorskog društva, Ministarstvo rada i socijalnog staranja nalazi da je neophodno pronaći adekvatan način za prevazilaženje trenutne situacije, do pronalaska trajnog rješenja u pravcu očuvanja Instituta.

“Cijeneći situaciju u kojoj se nalaze zaposleni i značaj nastavka kontinuiranog pružanja zdravstvenh usluga i rješavanja socijalne i zdravstvene zaštite zaposlenih, kao i očuvanje ljudskih resursa i potencijala zaposlenih koji su pokazali veliki doprinos i požrtvovanje i pored nastalih okolnosti nastavili sa pružanjem usluga korisnicima Instituta, Ministarstvo rada i socijalnog staranja predlaže da Vlada Crne Gore usvoji predlog da se radnicima Instituta Igalo uplati urgenta jednokratna pomoć u ukupnom iznosu od 1.136.000 eura, kako bi prevazišli položaj u kojem se trenutno nalaze, te da se navedena uplata izvrši preko reprezentativne Sindikalne organizacije”, navodi se u informaciji Vlade.

Račun Instituta je blokiran, pa zbog toga se i ne može uplatiti novac Institutu, jer bi zbog blokade bio povučen za namirenje duga pravnih lica koja su blokirala račun, prenosi CDM.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *