Hong Kong odobrio bitcoin i ether ETF-ove

Dodajte komentar

Regulatori Hong Konga u ponedjeljak su odobrili pokretanje spot bitcoina i ether fondova kojima se trguje na berzi (ETF-ovi), nakon poteza SAD-a ove godine da ove proizvode plasira na tržište.
Bitkoin se trgovao oko 3% više u 7:11 ujutro po istočnom vremenu nakon oštre rasprodaje tokom vikenda.

Komisija za vrijednosne papire i fjučerse Hong Konga (SFC) odobrila je tri provajdera ETF-a. ChinaAMC je rekao da je dobio regulatorno odobrenje za pružanje “usluga upravljanja virtualnom imovinom” i da “aktivno koristi resurse u razvoju” spot bitcoin i ether ETF-a. OSL Digital Securities bit će skrbnik za ChinaAMC. Harvest Global i Bosera International također su dobili SFC odobrenje za bitcoin i ether ETF-ove, navode kompanije.

SFC u Hong Kongu nije odmah bio dostupan za komentar kada ga je kontaktirao CNBC. Iako su ovi menadžeri imovine dobili zeleno svjetlo za ETF-ove, još ih nisu pokrenuli.

Trgovanje kriptovalutama zapravo je zabranjeno u kontinentalnoj Kini nakon masovnog slamanja tog sektora 2021.

Međutim, Hong Kong polako pokušava postati regulirano kripto središte koje će se takmičiti s mjestima poput Dubaija i Singapura. Nejasno je da li će investitorima iz kontinentalne Kine biti dozvoljeno da ulažu u kriptovalute putem ETF-ova.

Potezi Hong Konga uslijedili su nakon što su američki regulatori za vrijednosne papire odobrili trgovanje spot bitcoin ETF-ovima, koji su ostvarili milijarde dolara priliva.

Bitcoin ETF omogućuje investitoru da bude izložen kretanju cijene imovine bez posjedovanja temeljne kriptovalute. Mnogi komentatori rekli su da će ETF-ovi omogućiti tradicionalnijim ulagačima da uđu na kripto tržište.

Hong Kong bi bio jedno od prvih mjesta u svijetu koje bi odobrilo eter ETF. Američka komisija za vrijednosne papire i berzu tek treba da odobri takav proizvod, a menadžeri imovine rekli su za CNBC prošle sedmice da ne očekuju da će regulator to učiniti.

Izvor: Seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *