Stagnacija cijena nafte, splasnule nade u prekid vatre u Gazi

Dodajte komentar
Cijene nafte stabilizovale su se u utorak, s prethodnim padom zaustavljenim sve manjim izgledima da pregovori između Izraela i Hamasa dovedu do prekida vatre u Gazi.
Futuresi nafte Brent porasli su za 5 centi, ili 0,1%, na 90,43 dolara po barelu do 13:09 GMT. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte pali su za 10 centi ili 0,1% na 86,33 USD.

Brent je u ponedjeljak zabilježio svoj prvi pad u pet dana, a WTI prvi u sedam jer je nova runda razgovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Kairu pobudila nade u napredak.

Dodajući zabrinutost zbog skučenog tržišta, meksička državna naftna firma Pemex rekla je da će smanjiti izvoz sirove nafte za 330.000 barela dnevno (bpd) kako bi mogla obezbjeđivati više domaćih rafinerija, smanjujući dostavu dostupnu američkim, evropskim i azijskim kupcima za trećinu.

Pemex je već smanjio izvoz u aprlu za 436.000 bpd.

Ulagači takođe čekaju podatke o inflaciji iz SAD-a i Kine za daljnje signale o privrednom smjeru dvaju najvećih svjetskih potrošača nafte, kao i odluku o kamatnim stopama Evropske centralne banke u četvrtak.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *