Dobardžić: Desila se prevara, sve je trajalo dva mjeseca; Drašković: Novac je na sigurnom

Dodajte komentar
Foto: Facebook

Doskorašnji predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) Eldin Dobardžić kazao je da je posljednji saznao za slučaj uplate te državne kompanije u iznosu od pola miliona eura namijenjenog za nabavku opreme, a koji je završio na pogrešnom računu.

– Mislim da je to takođe ozbiljan propust. Bio sam šokiran – saopštio je Dobardžić u emisiji “Reflektor” TV Vijesti.

Kaže da su dobili kao informaciju od stručnih službi da se ne radi o hakerskom napadu, već o “klasičnoj prevari”.

– To je trajalo od 17. januara do 20. marta, jasno je da se ne radi o hakerskom napadu, već da je klasična prevara, gdje je zakazao sistem na aerodromima, sve operativne službe koje nisu radile po procedurama koje su bile usvojene, i koje, da su se koristile, siguran sam da do ovoga ne bi došlo – istakao je on.

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da Aerodromi Crne Gore na pogrešan račun uplate pola miliona eura, smijenjeni izvršni direktor Vladan Drašković je rekao da je presretnuta komunikacija između britanskog dobavljača aerodromske opreme i ACG.

– Jedno vrijeme se vodila komunikacija i sa pravim i sa lažnim predstavnicima, da bi u kritičnom trenutku, neposredno pred plaćanje, nama bila podmetnute lažne instrukcije za plaćanje. Finansije su postupile po toj instrukciji, nalog za isplatu je otišao ka našoj komercijalnoj banci. Nakon što smo dobili SWIFT potvrdu od banke da je procesuiran naš zahtjev, poslali smo ga u WhatsApp komunikaciji britanskim partnerima. Tad smo saznali da je instrukcija lažna i onda su svi napori bili usmjereni u cilju blokade sredstava, kako oni ne bi bili pronevjereni – podvukao je Drašković.

Novac je, kako kaže, prema posljednjim informacijama “zarobljen” na računu banke u Velikoj Britaniji, odnosno da je na sigurnom.

– CKB nam je saopštio u pisanoj izjavi da je novac blokiran u britanskoj banci – rekao je on,

Kaže da je prva informacija bila da je to tzv. man in the middle attack, odnosno sajber napad.

– Da li je to sajber napad, pokazaće vrijeme, kako se dalje okolnosti budu utvrđivale. Jasna je sumnja da se radi o prevarnoj radnji. Podmetnut nam je dokument na osnovu kojeg je izvršen nalog za uplatu, realizovan je kako je realizovan i u konačnom imamo činjenicu da je novac blokiran na računu britanske banke – naglašava Drašković.

Drašković je pojasnio da je, prema informacijama iz CKB-a, uplaćenih 551.000 eura na računu britanske banke, a ne nekog drugog lica.

– Prepričana formulacija je da su oni povukli sredstva u cilju zaštite klijenata, odnosno nas, Aerodroma Crne Gore. To je parafraza onoga što piše u izvještaju CKB-a – dodao je on.

Dobardžić, sa druge strane, kaže da je pet sati novac bio na računu “čiji ne znamo ko je vlasnik”.

– Jeste u banci, svaki račun je u banci, vaš, moj, ali ne znamo kome on de fakto pripada – ukazao je Dobardžić.

Dodao je da su stručnjaci ACG kazali da se, kao ni o hakerskom napadu, ne radi ni o presretnutoj komunikaciji.

– Kompromitovane su dvije imejl adrese. Promijenjene su ekstenzije i ekstenzija na mejl adresi dobavljača. Cijelo su se, da kažem žargonski, pimplali podaci između tih lažnih imejl adresa i uključenih uposlenika i službenika na našem aerodromu. To je trajalo dva mjeseca – jasan je on.

Drašković je, na pitanje kome su u ACG stigle instrukcije za uplatu, rekao da je to sektor komercijale, iz kojeg su one proslijeđene sektoru finansija, pa došle u proceduru za plaćanje.

– Znamo kako izgleda ta imejl adresa sa koje je došla poruka. Radi se o konverziji dva slova, to je teško primijetiti. Niko ko je biouključenu komunikaciju nijeprimijetio – naveo je on.

Kaže da su imali ranije jednu, “rekao bih pravu” instrukciju, neposredno prije plaćanja, dodajući da su lažne instrukcije stigle nekoliko sati ili dan ranije, rekavši da ne može reći precizno.

– One su promijenjene i tu zaista ima smisla govoriti da li je omanula verifikacija… Nije se, očigledno, sproveo dovoljan stepen verifikacije prije same isplate, to je, čini mi se, nesumnjivo. Ali, evo da sačekamo, zato što smo vidjeli nekoliko puta izmjene okolnosti – poručuje Drašković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *