Wall Street: Indeksi padom započeli drugi kvartal

Dow Jones Industrial Average je u ponedjeljak pao na početku drugog tromjesečja, a trgovci su vagali nove podatke o inflaciji u SAD zbog straha da bi oporavak tržišta mogao usporiti.
Dow je izgubio 264 poena, ili 0,7%, dok je S&P 500 pao 0,3%. Nasdaq Composite je pao za manje od 0,1%.

Investitori su i dalje oprezni u vezi sa tempom smanjenja stope Federalnih rezervi ove godine i koliko brzo će centralni bankari moći da ispune svoj cilj inflacije od 2%. Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je u petak da je ekonomski rast i dalje snažan, a inflacija iznad cilja.

“To znači da ne moramo žuriti sa rezovima”, rekao je šef centralne banke u programu javnog radija “Marketplace”. „Ekonomija je trenutno jaka i tržište rada je trenutno jako. A inflacija je padala. Možemo i bićemo oprezni s ovom odlukom jer to možemo biti.”

Prinosi na trezorske obveznice porasli su u ponedjeljak jer su investitori primijenili na znanje ranije Pauelove primjedbe i ključno očitavanje inflacije. Referentni prinos na desetogodišnje obveznice porastao je za više od 11 baznih poena na 4,303%.

Trgovci su reagovali na indeks cijena izdataka za ličnu potrošnju, objavljen prilikom zatvaranja berze za Veliki petak. Osnovna PCE, koja isključuje hranu i energiju, u februaru je pokazala inflaciju od 2,8% na 12-mjesečnoj osnovi, u skladu sa očekivanjima. Na mjesečnom nivou, metrika je porasla za 0,3% u odnosu na prije mjesec dana, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Podijeli ovaj članak