“Električno čudo” – Xiaomi SU7 Max, kupci će pričekati još šest mjeseci

Samo nekoliko dana nakon što je kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi lansirao svoje prvo električno vozilo (EV), kupcima je rečeno da će možda morati čekati i do šest mjeseci da im automobil bude isporučen.

Na kineskim društvenim mrežama već se prikazuju poruke kako kompanija nagovještava kupcima da bi moglo potrajati još 27 sedmica da  im isporuči SU7 Max.

Kompanija je ranije rekla da je broj prednarudžbi dostigao 88.898 u roku od 24 sata od početka primanja narudžbi u četvrtak. Xiaomi nije odmah odgovorio na zahtjev BBC-a za komentar.

Tehnološki gigant, koji je treći po veličini prodavač pametnih telefona na svijetu, sa tržišnim udjelom od oko 12%, na najvećem svjetskom tržištu automobila bori se protiv EV rivala, uključujući Teslu i BYD.

Standardni SU7 model košta 215.900 juana (29.872 dolara; 23.663 funti), a Max verzija košta 299.900 juana.

Početna cijena u Kini za Teslin model 3 je 245.900 juana.

SU7, koji se poredi sa Porscheovim modelima Taycan i Panamera, ima minimalni domet od 700 km (435 milja), nadmašujući Tesla Model 3 sa 567 km.

Kao dio svoje kampanje za promociju SU7, Xiaomi je također objavio specijalne verzije automobila pod nazivom Founder's Edition, koje dolaze s besplatnim poklonima, kao što su frižideri.

U nedjelju je izvršni direktor tehnološkog giganta Lei Jun rekao u objavi na Weibou da će otvoriti drugu rundu prodaje za Founder's Edition.

Kompanija se nada da će se zajednički operativni sistem SU7 sa telefonima, laptopima i drugim uređajima dopasti postojećim kupcima. Xiaom-jeva električna vozila proizvodi jedinica državnog proizvođača, u fabrici u Pekingu koja može proizvoditi čak 200.000 vozila godišnje.

Ali taj potez dolazi pošto se rast prodaje električnih vozila usporio na globalnom nivou, što je izazvalo rat cijena. Tesla, na čijem je čelu multimilijarder Elon Musk, smanjila je cijene svojih automobila u Kini za hiljade dolara posljednjih mjeseci jer su lokalni rivali poput najprodavanijeg svjetskog proizvođača električnih automobila BYD snizili cijene.

Kao pokazatelj izazova s ​​kojima se suočavaju tehnološke firme koje žele da proizvode električne automobile, proizvođač iPhonea Apple prošlog mjeseca je navodno otkazao svoje planove za proizvodnju EV.

Prošle sedmice, BYD je objavio rekordnu godišnju dobit, ali je rekao da je rast usporen krajem prošle godine.

Proizvođač električnih automobila Nio sa sjedištem u Šangaju takođe je snizio svoje prognoze za isporuke u prvom tromjesečju jer su potrošači smanjili potrošnju kako ekonomski rast Kine slabi.

Američki električni gigant Tesla ove sedmice bi trebao objaviti svoje brojeve isporuke za prva tri mjeseca 2024. Akcije Tesle pale su za skoro 30 odsto u prvom kvartalu. Xiaomi najavljuje  da će uložiti 10 milijardi dolara (7,9 milijardi funti) u svoje poslovanje s električnim vozilima u narednih 10 godina.

Podijeli ovaj članak