Japan izbjegao tehničku recesiju

Dodajte komentar

Japan je za dlaku izbjegao ulazak u tehničku recesiju u drugoj polovini prošle godine, pošto je istočnoazijska zemlja revidirala ekonomske podatke naviše, preokrenuvši kvartalnu kontrakciju u pozitivan rast, podržavajući mogućnost da centralna banka prekine svoju politiku negativnih kamatnih stopa ovog ili sljedećeg mjeseca.

Revidirani podaci pokazuju da se bruto domaći proizvod (BDP) Japana povećao međugodišnje 0,4 odsto u kvartalu oktobar-decembar, što je bolje od početne procjene smanjenja za 0,4 odsto.

Na kvartalnoj osnovi, japanski BDP je porastao za 0,1 odsto, u poređenju sa početnim padom od 0,1 odsto i srednjom prognozom rasta od 0,3 odsto, piše Reuters.

Ovi podaci znače da je japanska ekonomija – sada četvrta po veličini u svetu iza Njemačke – izbjegla tehničku recesiju jer su kompanije trošile na postrojenja i opremu više od očekivanog

Kapitalni rashodi su porasli za 2,0 odsto, a revizija naviše je usledila usred rastućih tržišnih očekivanja da bi Banka Japana mogla da odbaci negativne kamatne stope već ovog mjeseca, djelimično podstaknuta nedavnim komentarima članova odbora Banke da se Japan kreće ka ciljanoj inflaciji od dva odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *