Šef Ryanair-a najavio povećanje cijena karata

Dodajte komentar
Foto: Facebook Ryanair

Izvršni direktor Ryanair-a Michael O’Leary rekao je da problemi koji ograničavaju broj dostupnih aviona znače da će se evropske aviokompanije boriti da zadovolje potražnju za putovanjima tokom špica sezone.

Porast broja putnika biće niži od očekivanog jer Boeingove isporuke novih aviona kasne, rekao je gospodin O’Leary.

On je naveo da će Ryanairove karte ovog ljeta biti skuplje i do 10% u odnosu na isti period prošle godine.

Prvobitna prognoza Ryanair-a za godinu do kraja marta 2025. bila je da će prevesti 205 miliona putnika, u odnosu na 183,5 miliona tokom prethodnih 12 mjeseci.

O’Leary je rekao novinarima u sjedištu avioprijevoznika u Dablinu: „Sa manje aviona, možda ćemo morati smanjiti tih 205 miliona na 200 miliona putnika.

„Možda je prognoza ispod 200 miliona, samo ne znamo u ovoj fazi. To vjerovatno znači da će čak i naš ovogodišnji rast biti ograničen u Evropi, i mislim da to vodi ka većim cijenama karata širom Evrope za ljeto 2024.“

Dalje je rekao: „Cijene u ljeto 2024. će ponovo porasti u ljeto 2023. Naše prosječne cijene avionskih karata u ljeto 2023. porasle su za 17%. Mislimo da ove godine nećemo vidjeti takvo dvocifreno povećanje cijena karata. Radimo naše budžete na osnovu povećanja cijena karata od 5-10%, što mi se čini nekako razumnim. Moglo bi biti više od toga, moglo bi biti niže od toga, zapravo ne možemo sada procijeniti. Da je kapacitet rastao, mislim da bi cijene karata padale.”, naveo je direktor Ryanaira.

Izvor: Reuters

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *