U kampanji za evropske izbore dominiraće bezbjednosne i ekonomske teme

Dodajte komentar

Ostalo je nešto više od 100 dana do evropskih izbora, na kojima će, kako očekuju hrvatski europarlamentarci, dominirati pitanja evropskog standarda i rasta troškova života, ali i pitanja bezbjednosti.

Građani EU glasaće za novi saziv Evropskog parlamenta na izborima od 6. do 9. juna. Nakon ratova u Ukrajini i Gazi i straha od povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću, izbornom kampanjom će dominirati pitanje bezbjednosti, rekli su hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu novinarima prošle sedmice u Briselu.

Europarlamentarac Tonino Picula (S&D/SDP) i izvjestilac EP-a za odnose sa SAD smatra da “transatlantska saradnja visi o koncu” i da bivši američki predsjednik Donald Trump “ima velike šanse da bude uvjerljiv na izborima osim ako ga američka pravna država ne zaustavi “. On je dodao da će EU, ako želi da ima efikasnu zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku, morati da razmišlja “o široj primeni kvalifikovane većine”.

Evropska unija postaje “mnogo čvršća” prema ilegalnim migracijama, ističe Tomislav Sokol (EPP/HDZ). „A Pakt o migracijama i azilu je nešto što pokazuje da Evropska unija sada shvata bezbjednost mnogo ozbiljnije nego  ranije“, kaže Sokol.

Europarlamentarka Sunčana Glavak kaže da je “bezbjednost danas prioritet broj jedan” i pozdravlja ideju imenovanja prvog evropskog komesara za bezbjednost i odbranu.

Ruska invazija na Ukrajinu poremetila je trgovinske tokove i lance snabdijevanja, izazvala energetsku krizu i veće troškove života širom EU, pa će građane zanimati kako će se njihov životni standard poboljšati.

– Istraživanja pokazuju da su građani najviše zainteresovani za ekonomske i društvene teme. Tu smo najjači, to je naša osnovna delatnost i tu imamo šta da kažemo, rekla je evroposlanica Biljana Borzan (S&D/SDP).

Izvor: HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *