Britanski milijarder James Ratcliffe kupio je 25 odsto udjela u Manchester Unitedu

Dodajte komentar

Britanski milijarder Džejms Retklif  (James Ratcliffe) kupio je 25 odsto udjela u premijerligaškom timu  Mančester junajted (Manchester United) obilježavajući time završetak sklapanja ugovora od 1,3 milijarde dolara koji dolazi mjesecima nakon što je katarski zvaničnik, šeik Jasim bin Hamad Al Tani povukao ponudu od 6 milijardi dolara za klub. Retklif je kupio 25 odsto akcija Junajteda u Klasi B i Klasi A.

On će uložiti još 300 miliona dolara u klub, koji će taj novac dati za infrastrukturu stadiona Old Traford.

Retklif je u saopštenju naveo da sporazum označava početak povratka Mančester junajteda „na vrh engleskog, evropskog i svjetskog fudbala“, pošto se klub suočio sa padom konkurencije nakon što je dominirao u nekoliko takmičenja od 1990-ih do ranih 2010-ih.

O Retklifovoj kupovini akcija spekulisalo se prošle godine, kada je šeik Jasim povukao ponudu od 6 milijardi dolara za tim. Američki vlasnici vjerovali su da vrijedi više od sedam milijardi dolara.

Forbes procjenjuje Retklifovo neto bogatstvo na 21,1 milijardu dolara, i ta cifra se pominje uglavnom od kako je osnivač i većinski vlasnik petrohemijskog proizvođača Ineos Grupe, koji generiše 65 milijardi dolara prihoda godišnje.

Milijarder, bivši menadžer hedž fonda Leon Kuperman, kupio je više od 900.000 akcija kluba krajem prošle godine u vrijednosti od skoro 17,5 miliona dolara.

Izvor: Forbes

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *