Izgradnja novih stanova u Evropi će pasti zbog velikih troškova

Dodajte komentar

Gradnja novih stanova u Evropi naglo će oslabiti u idućim godinama zbog sve većih troškova, objavio je njemački institut Ifo, pozivajući se na projekcije mreže evropskih instituta Euroconstruct.

Evropa će do 2026. dobiti samo oko 1.5 miliona novih stambenih jedinica, za 13 posto manje nego 2023., objavio je institut za ekonomska istraživanja Ifo, član mreže.

Procjena obuhvata Njemačku, Francusku, Švedsku, Dansku, Austriju, Belgiju, Češku, Finsku, Mađarsku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Španiju, Švajcarsku, Slovačku, Britaniju i Irsku.

Najviše će se do 2026. smanjiti broj novoizgrađenih stanova u Švedskoj, za čak 47 posto u odnosu na 2023., pokazuje istraživanje Euroconstructa. Slijedi Njemačka s prognoziranim padom broja novih stanova za 35 posto, ističe institut sa sjedištem u Muenchenu.

U Francuskoj trebao bi se smanjiti za 22 posto, a u Danskoj za 19 posto. Svijetle su pak točke Irska, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo s prognoziranih 16 odnosno 14 i 12 posto više novih stanova nego u 2023.

Ulaganja u nove stambene zgrade u Evropi trebala bi se u promatranom razdoblju smanjiti za 6.4 posto, a potrošnja na održavanje i renoviranje stambenog prostora za 1.2 posto, pokazalo je istraživanje.

Aktivnost u evropskom građevinskom sektoru porasće pak do 2026. za 7.5 posto zahvaljujući očekivanom natprosječnom zamahu u energetskom i željezničkom sektoru i u vodoprivredi, procjenjuju u Euroconstructu, prenosi Seebiz.

“Pokretačke snage rasta obuhvataju političke ciljeve u energetici i zaštiti okoline, prilagođavanje kapaciteta u transportnoj infrastrukturi i generalno potrebu za modernizacijom mreža”, objašnjava stručnjak njemačkog instituta za građevinarstvo Ludwig Dorffmeister.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *