UPS najavio otpuštanje 12.000 radnika

Dodajte komentar

Američka kompanija za dostavu paketa UPS u zadnjem je prošlogodišnjem kvartalu ostvarila neto dobit od 1,61 milijardu dolara, što je gotovo upola manje nego na kraju 2022. Stoga je prilikom objave poslovnih rezultata najavila ukidanje 12.000 radnih mjesta, i time za oko 1 milijardu dolara uštede.

Prihodi su pali 7,8 posto na 24,92 milijarde dolara u istom razdoblju, objavila je kompanija, čije su dionice pale gotovo osam posto na 145,84 dolara u središnjem trgovanju na berzi u New Yorku nakon objave rezultata.

U cijeloj 2023. godini prihodi su pali za devet posto, na 91 milijardu dolara, a neto dobit za čak 42 posto, na 6,7 milijardi dolara, objavila je agencija dpa.

Glavna izvršna direktorica UPS-a Carol Tome rekla je da će većina poslova biti ukinuta u upravi i kod izvođača, što će smanjiti troškove za oko milijardu dolara.

Uprkos lošim rezultatima, UPS, koji ima oko 500.000 zaposlenih širom svijeta, povećaće tromjesečnu dividendu za jedan cent po dionici.

Kompanija ove godine očekuje prihod od 92 do 94,5 milijardi dolara, što je ispod očekivanja analitičara Wall Streeta.

U septembru je UPS postigao dogovor o novom kolektivnom ugovoru sa sindikatom Teamsters, koji uključuje povećanje plaća i 7500 novih stalnih radnih mjesta, prenbosi SEEbiz.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *