Zašto je Tether popularan među peračima novca

Dodajte komentar

Tether, glavni igrač u prostoru kriptovaluta, izazvao je zabrinutost kao jedan od primarnih načina plaćanja koji koriste perači novca i prevaranti u jugoistočnoj Aziji, upozoravaju Ujedinjeni narodi, piše Financial Times.

Prema izvještaju koje je objavio Ured UN-a za droge i kriminal, Tetherov kripto token, poznat kao USDT, centralni je dio rastuće industrije prevara. Prevarne sheme uključuju taktike poput uspostavljanja lažnih ljubavnih veza kako bi se pridobilo povjerenje žrtava, navodeći ih na prenos znatnih iznosa, poznatije kao “Pig Butchering”.

Agencije za sprovođenje zakona i finansijske obavještajne službe primijetile su brzi porast korištenja naprednih timova za pranje novca specijalizovanih za podzemnu upotrebu USDT-a, navodi se u izvještaju UN Tethera. Uloga kriptovalute u tim nedopuštenim aktivnostima naglašena je evolucijom kriptovalute i drugim tehnološkim napretkom.

Izvještaj UN Tether naglašava dugogodišnju praksu među grupama organiziranog kriminala u jugoistočnoj Aziji korištenja kockarnica na crnom tržištu za pranje nezakonitih sredstava. Platforme za online kockanje, posebno one koje rade ilegalno, postale su popularni načini pranja novca temeljenog na kriptovaluti, a Tether je preferirani izbor.

Jeremy Douglas iz UN-ova Ureda za droge i kriminal ističe pojavu paralelnog bankarskog sistema koji je omogućio organizovani kriminal putem novih tehnologija. Primjećuje da je širenje nereguliranih online kockarnica, zajedno s upotrebom kriptovaluta poput Tethera, pojačalo kriminalni ekosistem u regionu, prenosi SEEbiz.

Tetherov digitalni token, stabilcoin vezan za američki dolar, ističe se kao najveći te vrste, s približno 95 milijardi dolara u opticaju. Izvještaj UN-a o Tetheru takođe spominje nedavne uspješne napore vlasti u demontiranju mreža za pranje novca koje upravljaju nezakonitim sredstvima Tethera, uključujući operaciju u Singapuru koja je prošlog avgusta vratila 737 miliona dolara u gotovini i kriptovalutama.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *