Počeo projekat „Srednjoškolski zeleni angažman-Čini dobro recikliraj i kompostiraj“

Dodajte komentar

Fondacija „Čini dobro“ i CKB u narednih šest mjeseci će realizovati projekat „Srednjoškolski zeleni angažman-Čini dobro recikliraj i kompostiraj“ u Srednjoj stručnoj školi „Spasoje Raspopović“. Povodom početak projekta Školi su donirane dvije eko klupe i četiri eko kante izrađene od reciklirane plastike.

Projekat je usmjeren na informisanje i edukaciju đaka i zaposlenih u Školi s ciljem stvaranja  i njegovanja ekološke svijesti i ekološkog ponašanja, usvajanja principa cirkularne ekonomije, te podsticanje kreativnosti  za proizvodnju predmeta od otpada, sa akcentom na predmete od plastike, između ostalog i upotrebom 3D štampača, kao  i komposta od organskog otpada.

„Mijenjanje svijesti, navika i podsticaj aktivizma najefikasnije se postiže kroz angažman sa mladima. Zato smo i odlučili da projekat realizujemo u Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović” čiji su školski programi odlična osnova za realizaciju Projekta. Želimo da se što veći broj mladih, tačnije đaka, uključi u rješavanje ekoloških problema, ne samo u obrazovno-vaspitnoj ustanovi, već i u sredini u kojoj žive. To će se najbolje postići procesom informisanja, edukacije, osnaživanja o temama vezanim za životnu sredinu, klimatske promjene, otpad, cirkularnu ekonomiju i slično“, kazala je Marija Jovović, direktorica Fondacije „Čini dobro“.

„CKB podržava projekte koji su usmjereni na podizanje svijesti o značaju ekološke održivosti i odgovornosti, jer je očuvanje životne sredine jedan od ključnih prioriteta našeg djelovanja. Kao prijatelji Fondacije “Čini dobro”, prihvatili smo priliku da budemo dio projekta koji podstiče ekološku svijest među mladima i motiviše ih na aktivno učešće u procesu očuvanja okoline. Vjerujemo u snagu zajedničkog djelovanja i sigurni smo da će ova inicijativa biti jedan od pokretača pozitivnih promjena među mladima“, rekao je Nemanja Boljević, ekspert za komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje CKB-a  .

„Projekat, započet u našoj školi zahvaljujući podršci  Fondacije „Čini dobro“ i CKB-a, ima značajan doprinos za rad škole i Eko tima. Jako je važno da se mladi u kontinuitetu edukuju i osviješćuju po pitanju životne sredine i klimatskih promjena, jer od njihovog ekološkog stila života u velikoj mjeri zavise ova pitanja. Mi u Školi jako puno pažnje poklanjamo zaštiti životne sredine i ova tema se kroz nastavne ili vannastavne aktivnosti prožima kroz sve smjerove, zato ćemo u ovom projektu biti uključeni svi u Školi. Mnogo je važno da otpad posmatramo kao sirovinu koja će nam pružiti mogućnost proizvodnje novih predmeta. Upravo će nam to omogućiti oprema koju ćemo dobiti od Fondacije i CKB-a-komposter i 3D štampač. Ova oprema će se prevashodno koristiti od strane đaka i doprinosiće razvoju njihove kreativnosti i stručnosti“, istakao je Vesko Mihailović, direktor SŠS „Spasoje Raspopović“.

Tokom realizacije Projekta, učenici/e i zaposleni u Školi će učestvovati u radionicama koje će obuhvatiti teme Otpad i reciklažu, 3D PrintLab: od ideje do stvarnosti i Proces kompostiranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *