Irena Radović izabrana za guvernerku Centralne banke Crne Gore

Dodajte komentar

Skupština je usvojila predlog predsjednika Jakova Milatovića za imenovanje guvernerke Centralne banke Crne Gore (CBCG), čime je za tu poziciju izabrana Irena Radović.

Za Radović su glasali iz poslaničkih klupa Pokreta Evropa sad (PES), koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta “URA”, Socijalističke narode partije (SNP), Socijaldemokrata (SD), Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Podrška je stigla i od Bošnjačke stranke, Albanske alijanse i Albanskog foruma.

Jedini poslanički klub iz kojeg su kazali da zeleno svjetlo za imenovanje Radović neće dati, jeste Demokratska partija socijalista (DPS).

Radović je izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) a imenovanjem bi došla na mjesto Radoja Žugića po čijem je nalogu Skupština smijenila u julu 2018. godine sa pozicije viceguvernera CBCG. Prethodno je te godine Savjet CBCG na predlog Žugića, usvojio inicijativu da se viceguvernerka Irena Radović smijeni sa te pozicije.

Milatović je u obrazloženju odluke naveo da Radović ispunjava sve zakonske uslove, među njima ugled, obrazovanje I profesionalno iskustvo te da nije član neke partije i ne podliježe tim interesima. Naglasio je da je CBCG u v.d. stanju više od godinu dana i da joj je potrebno dobro upravljanje, kako bi se ojačala stabilnost bankarskog sektora.

“Čvrsto stojim iza svog predloga. Moramo stvoriti uslove da se CBCG oslobodi imidža zarobljenje institucije, nad kojom bije sjenka nepotizma I neefikasnih kontrola, koje nisu prepoznale slabosti banaka koje su mogle da ugroze finansijski sistem Crne Gore”, kazao je on.

Milatović je dodao da od Radović očekuje da za viceguvernere predloži osobe koje takođe nisu pripadnici partija, transparentnost, unapre da sarađuje sa Vladom i neselektivno vrši kontrolu banaka u zemlji.

Iz poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) su kazali da će podržati Radović kako bi doveli do kompletne ustavne nadležnosti te monetarne institucije.

Iz opozicionih klupa Demokratske partije socijalista (DPS) istakli su nemaju ništa protiv Radović ali da nisu sigurni da je ona najbolji izbor za CBCG, jer je prethodno tu instituciju tužila i spor izgubila. Šef poslaničkog kluba te partije Andrija Nikolić je dodao da ne zna na čemu Milatović bazira svoje ocjene o CBCG, jer kako tvrdi, ta ustanova ima pozitivne ocjene na međunarodnom nivou.

“Danas je Radović u susret sjednici kazala da vjeruje u podršku političkih struktura koje nisu povezane sa organizovanim kriminalom. To je najblaže rečeno nedopustiva i veoma uvredljiva izjava prema kom god želite dijelu Parlamenta. Ođe sjede osobe koje su građani birali”, dodao je Nikolić.

On je dodao da DPS neće podržati predlog Milatovića.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *