Ko je Muhamed Alabar, milijarder koji je kupio novi biser na Jadranu

Dodajte komentar
Foto; mohamedalabbar.com

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sklopio je ugovor o preuzimanju Sunčanog Hvara, a već je vlasnik Sunce Hotela kojeg je preuzeo od Jake Andabaka. Sa svojom kompanijom Emmar Properties nalazi se na Forbes Globalnoj listi 2000 najvećih kompanija, a preko nje je svojevremeno htio da gradi i “zagrebački Manhattan”

Novi vlasnik Sunčanog Hvara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ako transakciju odobri Agencija za zaštitu tržišnog takmičenja, biće investitor Muhamed Alabar (Mohamed Ali Rashed Alabbar) čija se glavna kompanija, Imar Propertis (Emmar Properties PJSC) iz Dubaija, nalazi na aktuelnoj Globalnoj listi Forbes 2000 najvećih kompanija, sa prihodom od 7,1 milijardi dolara i profit od 1,9 milijardi dolara, te je svrstana na 804. mjesto na listi.

Alabar, poznat po grandioznim projektima Burdž Kalifi i Dubai Molu, kupuje Sunčani Hvar preko svoje druge kompanije, Igl Hils (Eeagle Hills) iz Abu Dabija, za koju se na službenim stranicama kaže da je investirala do sada u 28 luksuznih hotela u svijetu, ali i na desetine drugih velikih nekretninskih projekata.

Alabarovi projekti u regionu

Igl Hils  je od 2015. godine angažovan u regionu na velikom projektu Beograd na vodi, omiljenog projekta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, te u Albaniji, dok je u Hrvatskoj Alabar trenutno prisutan kao većinski vlasnik Sunce Hotela koji upravljaju hotelskim lancem Blusan Hotels & Risorts (Bluesun Hotels & Resorts). Njih je 2021. godine preuzeo od Jake Andabaka preko posebno osnovane kompanije Igl Hils Zagreb (Eagle Hills Zagreb Real Estate).

Još ranije je Alabar pokušavao s kompanijom Imar, a u saradnji sa tadašnjim gradonačelnikom Milanom Bandićem, da pokrene u Zagrebu veliki projekat nekretnina, poznat kao „zagrebački Menhetn“, odnosno službeno kao  „Zagreb Siti“, na 1,1 miliona kvadratnih metara zemljišta uz Savu, na području Velesajma. No, iako je potpisan Memorandum o razumevanju za gradnju tog kongresno-poslovno-stambenog megakompleksa, to mu na kraju nije uspjelo – gradske vlasti su pod pritiskom stručne javnosti, opozicije i građana odustale od projekta 2020. godine.

Taj je milijarder iz Dubaija, koji je zahvaljujući državnoj školarini studirao na univerzitetu u SAD-u, gostovao prije dvije godine na Hrvatskoj televiziji u emisiji Romana Bolkovića kada je ponovio želju da investira u glavnom gradu Hrvatske te tvrdio da je njegov „projekt baš po mjeri Zagreba“.  Namjeravao je, rekao je, da zbog toga kontaktira i novog gradonačelnika, Tomislava Tomaševića, jednog od protivnika projekta „zagrebački Menhetn“, no, iz izvora bliskih kancelariji gradonačelnika saznajemo da taj sastanak nikada nije realiziran.

Od siromaha do milijardera

Alabar dolazi iz porodice u kojoj ima 13 braće i sestara, a kako je rekao u intervjuu na HTV-u, posrećilo mu se što je njegova država nastala u godini kada je završio srednju školu (1971. godine), pa je mogao da dobije školarinu i ode u SAD iako su mu ocjene bile prosječne. Naglasio je i da mu je porodica bila siromašna, a da je on poslovni uspjeh postigao u svojim 30-ima.

Odavno već Alabar, međutim, ne investira samo u nekretninske projekte, nego se proširio i na trgovinu, ugostiteljstvo, e-trgovinu, tehnologiju, logistiku i fondove rizičnog kapitala.  U Hrvatskoj je pak, očito, pogled usmjerio na jadransku obalu.

Sunce Hoteli, kompanija koja upravlja Blusan Hotels&Risorts ima objekte na Braču, u Brelima, Tučepima i Starigradu-Paklenici, prošle je godine imala ukupni prihod od 62 miliona eura (rast od 43 odsto u odnosu na 2021. godinu), te profit od 2,4 miliona eura. Kako su objavili uoči turističke sezone 2022. godine, u modernizaciju hotela je uloženo 45 miliona eura.

Sunčani Hvar, koji sada Alabar namjerava da preuzme od češkog vlasnika CPI Properti (CPI Property Group), u svom portfelju ima niz luksuznih hotela, a prošle godine je imao prihod od 32 miliona eura, te je poslovao uz profit od 5,7 miliona eura. Kompanija Sunčani Hvar nekretnine su pak imali prihod od 8,8 miliona eura i profit od 1,5 miliona eura u 2022. godini.

Gordana Grgas, novinarka Forbes Hrvatska

Izvor: forbes.n1info.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *