Crna Gora najskuplja destinacija na Balkanu

Dodajte komentar

Inflacija, rast zarada i drugi makro i mikroekonomski uticaji od Crne Gore napravili su najskuplju destinaciju za život u regionu, ako izuzmemo Hrvatsku i Sloveniju, koje su članice Evropske unije, pokazuju podaci sajta Numbeo.

Prema tim podacima, indeks potrošačkih cijena naše države je 42,4, što je za Balkansko poluostrvo najveći obračunati indeks. Indeksom su obuhvaćeni troškovi stanovanja, oblačenja, hrane, prevoza, interneta, komunalnih usluga, namirnica, kao i brojni drugi parametri. Kao parametar uzeti su troškovi života u Njujorku i odnos cijena istih proizvoda i usluga.

Indeks troškova života je teoretski indeks cijena koji mjeri relativne troškove života u vremenu ili regijama. To je indeks koji mjeri razlike u cijenama roba i usluga i dopušta supstituciju s drugim artiklima kako cijene variraju.

Tako, recimo, Crna Gora ima indeks 15,7 kada su u pitanju cijene iznajmljivanja stanova, dok je indeks rente u kombinaciji sa ostalim troškovima života 29,7, što je svrstava među skuplje destinacije kada je u pitanju region Južne Evrope. To znači da su cijene iznajmljivanja stanova u Crnoj Gori niže za 70 odsto nego u Njujorku, ali smo,

prema indeksu rente, čak ispred Hrvatske i Grčke. Ipak prosječna mjesečna zarada u Njujorku iznosi oko 4.500 eura, dok je u Crnoj Gori oko 800 eura.

Indeks namirnica isti je kao i u Srbiji i iznosi 35,5 i blago je veći nego u Albaniji gdje iznosi 35,3. Ovaj indeks znatno je niži u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu*, gdje iznosi 32,6, 28,3, odnosno 26,3. Kada je riječ o kupovnoj moći, odnosno tom indeksu, on u Crnoj Gori iznosi 38,2 što znači da se može kupiti oko 60 odsto proizvoda manje negoli u najvećem gradu u SAD. Ostatak regiona je u još gorem položaju, pa je tako kupovna moć slabija u Srbiji gdje indeks iznosi 34,9, u Sjevernoj Makedoniji je 35,9, na Kosovu 34,2, a u Albaniji 28,3. Kada se indeks troškova života uporedi sa Evropom, Crna Gora je na 32. mjestu, odmah iza Poljske. Naime, većinu skupljih destinacija za život uglavnom čine članice Evropske unije, ali i Velika Britanija i njene prekomorske teritorije. Najskuplja za život je Švajcarska, gdje su troškovi života veći nego u Njujorku i to za 17 procenata. Ipak, osim regionalnih susjeda, iza nas po indeksu troškova života nalaze se i dvije članice EU, odnosno Rumunija i Bugarska. Troškovi života mjereni ovim indeksom niži su čak i u Rusiji i Ukrajini, mada Ukrajinu treba uzeti sa rezervom s obzirom na ratno stanje. Najjeftinija destinacija za život, prema podacima Numbea, u Evropi je Kosovo, gdje su troškovi života i kupovna moć za oko 70 odsto niži nego u Njujorku.

Minimalna korpa za tri godine porasla 200 eura

Minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u septembru ove godine iznosila je nešto preko 847 eura, pokazuju podaci Monstata, što u odnosu na isti period 2020. godine predstavlja rast od čak 201 euro, kako je “Dan” ranije pisao.

Kada je minimalna zarada iznosila 250 eura, minimalna korpa je bila 646 eura, dok je nakon rasta minimalne zarade na 450 eura i minimalna korpa porasla za 200 eura, tačnije za 201, na 847 eura.

Prema poslednjim podacima, izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili su 397,5 eura, a za neprehrambene proizvode i usluge 449,9 eura. Potrošačka korpa samo od jula porasla je za 23 eura, kada je iznosila 824 eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *