Digitalizacijom do bržeg, jednostavnijeg i sigurnijeg protoka robe

Dodajte komentar

U okviru CEFTA SEED+ projekta (Sistem za elektronsku razmjenu podataka), a u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Privrednom komorom Crne Gore i Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, u Podgorici je održana trodnevna obuka veterinarskih i fitosanitarnih inspektora i kompanija u vezi sa izdavanjem veterinarskih i fitosanitarnih certifikata u SEED+/CEFTA TRACES NT (TRAde Control and Expert System New Technology) softveru.

Cilj obuke je da opremi učesnike sveobuhvatnim znanjem i praktičnim vještinama potrebnim za vješto korišćenje SEED+ platforme za olakšavanje trgovine životinjama, biljkama i proizvodima životinjskog i biljnog porijekla uz osiguranje usklađenosti sa zdravstvenim i sigurnosnim standardima.

Obuka obuhvata dubinsko razumijevanje funkcionalnosti softvera, pokrivajući aspekte kao što su otvaranje naloga, registracija pošiljki, upravljanje šablonima certifikata, unos relevantnih podataka, postavljanje potrebne dokumentacije i podnošenje zahtjeva za zdravstvene sertifikate. Širi obim obuke uključuje unapređenje sposobnosti učesnika da precizno procijene zdravstveni status životinja, biljaka ili životinjskih, biljnih proizvoda namijenjenih za izvoz ili uvoz, čime se doprinosi prevenciji prenošenja bolesti i promoviše sigurnost hrane.

„Kako se projekat SEED+ bliži kraju, ova radionica je još jedna prilika da prolazeći kroz aktivnosti uvidimo značaj i prednosti koje nam TRACES NT donosi. Kroz dosadašnje aktivnosti shvatili smo da nam korišćenje ovog sistema donosi bržu i lakšu komunikaciju, prevazilaženje barijera u vremenu transporta i  kontroli onog što je za naše građane najbitnije, a to je zdrava i sigurna hrana, kao i drugi proizvodi čija je kontrola u nadležnosti naše uprave. Korišćenje TRACES NT sistema u svim zemljama CEFTA-e je još jedan korak naprijed na našem zajedničkom evropskom putu“, kazao je Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

„Drago mi je što će naše kompanije konačno osjetiti pozitivne efekte digitalizacije u ovoj oblasti. CEFTA TRACES NT, omogućavajući tačnu i blagovremenu razmjenu sertifikata, efikasno pomaže u procjeni rizika i upravljanju, kreira bezbjednije trgovinsko okruženje, smanjuje troškove i ubrzava kretanje robe širom CEFTA-e“, rekla je Edna Karadža, SEED+ projekat menadžer u CEFTA Sekretarijatu.

Balša Ćulafić, predstavnik Privredne komore Crne Gore (PKCG) kazao je da digitalizacija ključna za modernizaciju poslovnih procesa i da CEFTA i SEED+ projekat igraju važnu ulogu u ovom procesu. „SEED+projekat omogućava elektronsku razmjenu veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata, unaprjeđuje sigurnost trgovine i značajno smanjuje administrativne prepreke. Ovim se otvaraju nove prilike za naše kompanije da konkurišu na regionalnom tržištu i osiguraju visok standard kvaliteta i sigurnosti proizvoda,“ naveo je Ćulafić.

Do kraja obuke, učesnici će ovladati znanjima koja će omogućiti efikasnu navigaciju SEED+/CEFTA TRACES-om, osiguravajući pojednostavljene trgovinske procedure, čuvajući zdravlje životinja i biljaka i javnog zdravlja i jačajući svoju ulogu učesnika u regionalnoj trgovini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *