Slovenija oporezuje banke

Dodajte komentar
Ljubljana

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi zemlje nakon poplava.

„Uvodi se novo oporezivanje u cijeloj Evropi pa će i Slovenija ići u tom smjeru, najvjerovatnije u Zakonu o obnovi i razvoju, gdje će oporezivanje banaka biti 0,2 odsto“, rekao je Golob za TVS, a prenio je B92.

„Svi znamo da su banke danas na neki način dobitnici, ne od poplava, nego poslednjih godina i sa stajališta ekstremnih profita”, rekao je Golob, koji je proteklih dana već razgovarao s ministrom finansija i upravama banaka o tome kako doprinijeti sanaciji i obnovi pogođenih područja nakon katastrofalnih poplava koje su pre tačno mjesec dana pogodile zemlju.

“U ovom trenutku je planirano da novo oporezivanje bilansne sume banaka u iznosu od 0,2 odsto bude, s jedne strane, nešto što neće uzdrmati finansijski sistem Slovenije, a s druge strane, to znači pošten doprinos finansijskog sektora obnovi i razvoju poplavljenih područja”, objasnio je Golob i najavio da bi iz tog izvora vlada trebalo da prikupi 500 miliona eura za pet godina. Kazao je i da će državna agencija onima koji budu imali status ugroženih u poplavama vratiti solidarni doprinos, ako naravno ne budu radili solidarne subote.

U uspjehe aktuelne vlade Golob je ubrojao i početak povećanja kamata slovenačkih banaka na bankovne depozite, do kojeg je došlo nakon sastanka s bankarima. “Ove u Sloveniji danas više nisu najniže u Evropi”, naglasio je. Ponovio je da će se morati iskoristiti sva moguća sredstva kako bi se osigurala odgovarajuća finansijska konstrukcija za sanaciju i obnovu, a prema njegovim riječima, državna preduzeća pomoći će i u politici dividende, prenio je Seebiz.

“Za dvije milijarde eura pomoći tražićemo izvore u zaduživanju. Jedan od oblika svakako može biti i izdavanje dugoročnih državnih obveznica, ako bude potrebno, ali to nije nužno”, naglasio je slovenački premijer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *