NLB najavila izdašne dividende u narednim godinama

Dodajte komentar

NLB je ove sedmice obradovala ulagače dobrim poslovnim rezultatima za prvo polugodište.

Zbog povećanja ključnih kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB), neto prihod od kamata NLB-a u prvom polugođu u odnosu na isti period 2022. porastao je za 153 odsto na 110,4 miliona eura sa 43,6 miliona eura. Zbog značajno višeg ovogodišnjeg euribora, NLB grupa ima velike koristi od varijabilnih kredita, kao i od razlike između cijene depozita klijenata i kamata koje dobija od ECB-a i drugih banaka. Zbog ovih faktora očekuje se da će Grupa ove godine ostvariti više od 200 miliona eura dodatnih prihoda od kamata u odnosu na prošlu godinu. Zato ne čudi da je NLB Grupa u drugom tromjesečju ostvarila dobit nakon oporezivanja od 122,6 miliona eura, što je povećanje od 2% u odnosu na prvi kvartal, dok je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od eura 242,7 miliona što, bez prošlogodišnjih jednokratnih učinaka, predstavlja udvostručenje dobiti.

U prezentaciji za investitore navodi se da će za četverogodišnji period do 2025. biti isplaćeno 500 miliona eura dividendi, što znači prosječno 125 miliona eura isplata dividende na godišnjem nivou od 2022. do 2025. Uz produženo povećanje profitabilnosti, za očekivati je i povećanje dividendi. Ipak, smatra se da banka ima usko grlo za širenje kroz akvizicije, posebino u smislu kapitalne adekvatnosti, a ako ima veći udio isplate dividendi, to može značiti da će budući rast u akvizicijama biti ograničeniji. S druge strane, ako u srednjoročnom periodu ne bude zanimljivog cilja preuzimanja, banka neće moći neograničeno dugo da održava povećanu adekvatnost kapitala.

Tržišna kapitalizacija NLB-a trenutno se kreće oko dobrih 1,6 milijardi eura, dok ove godine možemo očekivati dobit od oko 400 miliona eura nakon oporezivanja, a isto toliko i iduće godine. Zbog povećanih rizika u eurozoni, koji proizlaze iz viših cijena, usporavanja ekonomija i povećanja kamata, prema kraju godine vjerovatno možemo očekivati veći nivo rezervacija u evropskim bankama.

U trenutku pisanja teksta, cijena dionice na tržištu je 82,2 eura, a knjigovodstvena vrijednost 124,9 eura, što znači koeficijent 0,66. Ukratko, na ovom mjestu mnogi investitori će zaključiti da dionice NLB-a na Ljubljanskoj berzi trenutno kotiraju po atraktivnoj cijeni na osnovu knjigovodstvene vrijednosti i vlastitog poslovanja.

Dionice NLB-a svakako nisu precijenjene u poređenju s evropskim bankarskim tržištem. Ako pogledamo EURO STOXX Banks Index, koji je indeks evropskih banaka s ponderisanom kapitalizacijom, a uključuje banke iz zemalja koje su u EMU (Ekonomska i monetarna unija), vidimo da je odnos između tržišne i knjigovodstvene vrijednosti (P/ B) ovog indeksa 0,68, što je više ili “skuplje” nego kod NLB-a, a takođe je važno naglasiti da su vrednovanja evropskih banaka nakon 2008. izrazito niska.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *