Može li AI privući više stranih investicija

Dodajte komentar

Istraživanje koje je uradi vještačka inteligencija (AI) “nije od povjerenja”, kaže izvršni direktor Choose Paris Region, Lionel Grotto, izazivajući sumnju da se tehnologija može koristiti u budućnosti promocije investicija.

Dok su druge agencije za promociju investicija (IPA) poput Estonije i američkog grada Feniksa prihvatile AI, agencija za promociju investicija francuskog glavnog grada nije zadovoljna rezultatima.

„Iako vjerujemo da će AI promijeniti način promovisanja ulaganja, vidimo da tehnologija ima jaka ograničenja“, kaže Grotto za fDi Intelligence i upozorava da bi IPA-i “koji prebrzo usvajaju AI mogli napraviti neke značajne greške”.

“Ne želimo biti ni prvi ni posljednji u usvajanju AI rješenja. Uvijek ćemo se pobrinuti da korištenje AI odgovara vrijednostima u koje vjerujemo: pouzdanost, oprez prema predrasudama, prihvatljivost dijeljenja informacija i pouzdanost u odnosu na korišćene izvore. Želimo da naučimo šta možemo bolje da uradimo sa AI”, dodaje on.

Nije dobro za istraživanje

Nakon što je eksperimentisao s vještačkom inteligencijom, Choose Paris Region je zaključio da mašinsko učenje – jedna od načina korištenja tehnologije – nije prikladna za određivanje gdje kompanija može investirati na osnovu različitih ekonomskih parametara.

„Smatramo da AI nije dobar alat za istraživanje. Ako tražite AI da prikupi i analizira podatke između zemalja o nivoima poreza, na primjer, praviće greške, izmišljaće podatke i neće navoditi njihove izvore. Rezultati istraživanja nisu pouzdano“, kaže Grotto.

“AI uopšte nije bolji od osobe koja pronađe i provjeri pravi izvor informacija”, dodaje on.

Uz to, kaže da je AI od najveće koristi u uštedi vremena na zadacima koji se ponavljaju. Takođe pomaže u prevodu, struktuiranju teksta web stranice, optimizaciji pretraživača, tenderima i promotivnim materijalima.

„Dobro funkcioniše u oblastima u kojima već postoji mnogo informacija“, dodaje on.

Iako je počeo da koristi AI u internim procesima i istraživanjima nedugo nakon što je ChatGPT predstavljen u novembru 2022, Choose Paris je još u ranoj fazi istraživanja AI. Trenutno, oko 20% zaposlenih koristi generativnu AI u svom radu. U međuvremenu, grad Pariz raste kao jedan od ključnih evropskih centara AI, sa 150 istraživačkih i razvojnih laboratorija posvećenih ovoj tehnologiji.

Pouzdani podaci

U julu se ova IPA spojila sa regionalnim komitetom za turizam uoči domaćinstva Francuske za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u ragbiju i Olimpijske igre 2024. Sada se nudi kao one-stop shop za investitore, posjetioce i talente iz cijelog svijeta.

Na pitanje može li vještačka inteligencija omogućiti IPA-ama da se prebace sa promotera investicija na konsultante, on kaže da je to već u toku, ali naglašava potrebu za pouzdanim podacima.

„Vizija je tu, ali mislim da treba da budemo jasni da alati koje koristimo moraju eksplicitno da navode svoje izvore. Želimo da imamo globalan, otvoren pristup podacima. Možda sami ne pišemo teme za razgovor, ali naš posao je da osiguramo da podaci budu pouzdani“, kaže on.

Choose Paris Region je jedan od 14 evropskih IPA koje su kreirale kampanju Choose Europe za promociju cijelog kontinenta kao destinacije za ulaganja. Dio njenog rada uključuje traženje načina za razvoj AI tehnologija i alata za podatke.

„Želimo da učimo i interno i zajedno sa drugim IPA. Ali oprezan sam u pogledu toga koliko daleko to može uticati na naše poslovanje. Ljudi još uvijek moraju biti na prvom mjestu i vidim da je sve više onih koji bolje rade zbog korištenja AI, u poređenju s onima koje je AI zamijenio“, kaže Grotto.

Izvor: fDi Intelligence

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *