Od energetskih konglomerata do bankarskih imperija: 15 najbogatijih porodica u Aziji (infografika)

Dodajte komentar

Najbogatijih 15 porodica u Aziji kontroliše bogatstvo vrijedno više od 400 milijardi dolara. Mnoge porodične dinastije oblikovale su ekonomiju Azije – od energetskih konglomerata do bankarskih imperija. Na mnogo načina, ovo je bilo podržano društvenim kapitalom i dugoročnim planiranjem često ugrađenim u strukture porodičnog biznisa.

Infografika u nastavku koristi podatke iz Bloomberga kako bi prikazala najbogatije porodice u Aziji iz perspektive više generacija. Podaci se zasnivaju na kombinovanom porodičnom bogatstvu i ne uključuju osnivače prve generacije ili nasljednike jedne porodice.

Najbogatije porodice u Aziji

Kao što se može vidjeti iz gornje tabele,kontroliše carstvo od 79 milijardi dolara, najveće u Aziji. Na čelu je Mukesh Ambani, najbogatija osoba u Aziji, koji sa svojom porodicom ž porodica Ambani ivi u neboderu od 27 spratova u Mumbaiju. Već tri generacije, Ambanijevi su vodili ogromnu mrežu energetskih, maloprodajnih i telekomunikacionih firmi u Indiji u okviru Reliance Industries, najveće kompanije u Indiji.

Indonezijska porodica Hartono je druga na listi sa bogatstvom od 39 milijardi dolara. Nakon što su od oca naslijedili kompaniju cigareta Djarum, braća Budi i Michael Hartono investirali su u Bank Central Asia. To je najveća privatna banka Indonezije sa više od 6 milijardi dolara prihoda u 2022.

Porodica Kwok, trećeplasirana sa 35 milijardi dolara, kontroliše jednu od najvećih kompanija za razvoj nekretnina u Hong Kongu, koja uglavnom pokriva komercijalne i stambene nekretnine.

Izvor: VisualCapitalist.com

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *