Dvije kompanije žele da pokrenu proizvodnju u solani Bajo Sekulić, Vlada i Opština ćute

Dodajte komentar

Vlada i Opština Ulcinj već duže od mjesec ignorišu dopis o namjeri kompanije Solana L&L Company iz Ulcinja i švajcarske konsultantske i tehnološke firme za so Salt Partners, o preuzimanju državne solane Bajo Sekulić, pišu Vijesti.

Izvršni direktor Solana L&L Company Adrian Gazivoda potvrdio je to i dodao da je očigledno da Vlada nije spremna ni zainteresovana da uloži napore da bi se riješilo pitanje solane. Pismo o namjerama za preuzimanje solane i pokretanje proizvodnje soli u tom preduzeću, Vladi i Opštini je dostavljeno polovinom juna.

– Kako smo i tada kazali, zainteresovani smo za preuzimanje solane Bajo Sekulić. U pitanju je najozbiljniji projekat urađen do sada. Mi smo Vladi, nadležnim ministarstvima i Opštini poslali pismo namjere, ali nijesmo dobili nikakav odgovor, a kamoli poziv za pregovore – rekao je Gazivoda Vijestima.

On je naglasio da je u pitanju višemilionska investicija koju bi ulcinjska kompanija s partnerima iz Švajcarske htjela da realizuje u solani.

– Imao sam neformalni sastanak s predsjednikom Opštine Omerom Bajraktarijem i saopštio mu da su partneri iz Švajcarske odmah spremni da dođu na razgovore. Mislimo da je ovo jedinstvena prilika za novi razvoj solane, ali i za cijelu Crnu Goru. Ako ova Vlada nije spremna, onda se nadamo da će neka nova htjeti da se pozabavi ovim pitanjem, koje je strateški i ekološki važno za Crnu Goru i evropske integracije iz poglavlja 27 – saopštio je Gazivoda.

On je naveo da Švajcarci još čekaju jer žele da u partnerstvu sa njegovom kompanijom preuzmu solanu u ovom dijelu Mediterana.

– U pitanju je višemilionska investicija i kompletna revitalizacija solane, s obimom proizvodnje od oko 80.000 tona soli na godišnjem nivou. Međutim, poziva od nadležnih nema – kazao je Gazivoda.

Osnivač kompanije Solana L&L Company iz Ulcinja, koja i danas posluje u Ulcinju i uspješno se bavi proizvodnjom morske soli, je otac izvršnog direktora i jedan od bivših direktora ulcinjske solane Ljubo Gazivoda.

Kako su Vijesti ranije objavile, mlađi Gazivoda je sa predsjednikom švajcarske firme Vladimirom M. Sedivyem zaključio ugovor s ciljem konačnog preuzimanja i daljeg razvoja ulcinjske solane.

– Partneri, Solana L&L Company i Salt Partners, žele da nastave s projektom modernizacije državne solane Ulcinj na temelju studije izvodljivosti i nabavke naprednih tehnologija za ekološki prihvatljivu proizvodnju i preradu morske soli. Oni su spremni da ulože značajna sredstva za realizaciju projekta. Partneri su upoznati i nude rješenja za brojne probleme koje ima solana Ulcinj – rekao je tada Gazivoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *