“Dekretom zabraniti gradnju apartmana na obali”

Dodajte komentar

Hrvatska dekretom treba da zabrani dalju gradnju za biznis kratkoročnog iznajmljivanja u obalnim mjestima, izjavio je predsjednik uprave Maistre Tomislav Popović na okruglom stolu “Ključni izazovi hrvatskog turizma”.

Četvoro panelista – uz Popovića su bili još direktorica Hrvatske udruženja poslodavaca Irena Weber, direktor Hrvatske udruženja turizma Veljko Ostojić i konsultant Branko Bogunović iz HD Consultinga – saglasni su da najveći izazov ostaje izrazito nepovoljna struktura smještaja u kojoj na onaj hotelski otpada tek deset odsto kapaciteta, dok je privatni smještaj samo u posljednjih deset godina dobio 55.000 novih kreveta u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, što je ekvivalent 110 opatijskih hotela Ambasador, prenosi Jutarnji list.

“Zamislimo samo kako bi turizam izgledao da smo zaista dobili 110 novih hotela”, rekao je Ostojić, napomenuvši da hotelijeri nemaju ništa protiv porodičnog smještaja, ali imaju protiv nekretninskog biznisa koji je u Hrvatskoj postao poreska oaza.

“Paušali između 40 i 70 eura po krevetu razlog su što je privatni smještaj toliko narastao. Govorimo o ozbiljnom biznisu u kojem ljudi, za razliku od hotelijera, praktično nemaju poreskih obaveza, a postoje velike negativne implikacije za društvo, između ostalog i zbog šokantnog porasta vrijednosti nekretnina, zbog čega mlade porodice više ne mogu da priušte dom”, napomenula je Irena Weber.

Bogunović je otkrio kako, prema studijama, razlika u poreskom opterećenju po krevetu u privatnom nasuprot organizovanom smještaju iznosi jedan prema deset, ali i kako visoki udio privatnog smještaja ima negativne implikacije na prihodovnu stranu turizma, zbog čega je Hrvatska prosječno na polovini ili ispod polovine onoga što se prihoduju Španija ili Italija.

Jutarnji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *