Epilog akvizicije od 61 milijarde: EK odobrila Broadcom-u preuzimanje VMware-a

Dodajte komentar

Evropska komisija odobrila je predloženu akviziciju VMwarea od strane kompanije Broadcom, pod uslovom da u potpunosti ispuni obaveze koje su najavili.

Odluka je uslijedila nakon istrage o predloženom preuzimanju. Preliminarna istraga tržišta EK otkrila je da je kupovinom VMware-a Broadcom mogao da ograniči učešće konkurencije na tržištima za nabavku NIC, FC HBA kao i adaptera za čuvanje podataka. Potvrđeno je da bi transakcija, kako je prvobitno saopšteno, naštetila konkurenciji na svjetskom tržištu snabdijevanja FC HBA.

Istovremeno, EK je isključila zabrinutost o konkurentnosti na tržištu nabavke NIC-ova i adaptera za čuvanje, zatim za tržište za razvoj SmartNIC-a, te spajanje Broadcomovog softvera za virtualizaciju s onim VMware-a.

Konkretno, Komisija je utvrdila da bi Broadcom imao mogućnost i beneficije da isključi Marvell-a, jedinog konkurenta na tržištu FC HBA, ograničavanjem ili degradiranjem interoperabilnosti između VMware softvera za virtualizaciju administratora i Marvell-ovog hardvera. Broadcom nema jaku poziciju na tržištu adaptera za čuvanje i mrežnih kartica i nastaviće da se suočava s konkurencijom više dobavljača, utvrdila je EK.

Prema odobrenim uslovima, Broadcom ne bi imao subvencije da ometa razvoj SmartNIC-a od strane drugih pružalaca kroz manju uključenost VMware-a u projekat Monterey, kontinuiranom saradnjom s tri druga prodavača SmartNIC-a (NVIDIA, Intel i AMD Pensando), što znači da ne bi ni bilo isplativo. Broadcom takođe ne može da uveže VMwareov softver za virtuelnizaciju sa vlastitim softverom (tj. glavnim računarom i bezbjednosnim softverom) budući da takve proizvode kupuju različiti sektori u korisničkoj organizaciji i to u različitim vremenskim trenucima.

Kako bi riješio problem tržišne utakmice na svjetskom tržištu za isporuku FC HBA, Broadcom je garantovao pristup API-jima interoperabilnosti kao i materijalima, alatima i tehničkoj podršci potrebnim za razvoj i certifikaciju FC HBA trećih strana. Takođe se obavezao da osigura svoju interoperabilnost s VMwareovim softverom za virtualizaciju i pristup trećih strana ovim informacijama u isto vrijeme kada i Broadcom. Firma garantuje i pristup izvornom kodu za sve Broadcomove trenutne i buduće FC HBA upravljačke programe putem neopozive licence otvorenog koda.

Uz to, Broadcom se obavezao na organizacijsko odvajanje tima koji radi na Broadcomovim FC HBA i tima zaduženog za sertifikaciju treće strane i tehničku podršku. Takođe se obavezao da će osigurati zaštitu povjerljivih informacija Marvella i bilo kojeg potencijalnog učesnika tokom procesa interoperabilnosti i sertifikovanja.

Kupovina VMware-a predsatvlja jednu od najvećih ikada sprovedenih akvizicija, pošto će kompjuterski gigant za proizvodnju čipova i softvera Broadcom izdvojiti 61 milijardu dolara u gotovini i drugim dionicama kako bi dobio potpuno vlasništvo nad pomenutom tehnološkom kompanijom specijalizovanom za poslovanje u “oblaku”. Obaveze VMware-a koje će Broadcom preuzeti procijenjene su na dodatnih osam milijardi eura. Nakon akvizicije koja će biti završena u ovoj (američkoj) fiskalnoj godini, VMware će biti rebrendiran.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *