Da li je vrijeme za prebacivanje kapitala iz nekretnina u druge oblike imovine?

Dodajte komentar

Nekretnine su još uvijek glavna imovinska klasa kod hrvatskih investitora, a to potvrđuje i podatak da je Hrvatska u samom vrhu Evropske unije po stopi vlasništva nekretnina uz Rumuniju, Mađarsku i Slovačku.

Stanovi, kuće i zemljišta i dalje su prva opcija ulaganja kod većine domaćih ulagača, a ulaganja u takvu realnu imovinu posebno su popularna za vrijeme visoke inflacije koja umanjuje vrijednost novca.

Recesija i pad cijena

No, povećana potražnja neminovno dovodi i do povećanja cijene. Tržište nekretnina u Hrvatskoj tako je doživjelo veliki rast zadnjih godina, a cijene kvadrata su se u pojedinim mjestima udvostručile u vrlo kratkom periodu.

Iako je to s jedne strane dobra vijest za sve one koji su uložili prije porasta cijene, stvorila se opravdana bojazan pojave nekretninskog balona čija bi eksplozija negativno uticala na ekonomiju, ali i na vrijednost imovine svakog pojedinog investitora.

Osim već spomenutog balona, dodatnu zabrinutost za ulagače u nekretnine stvara i sve izglednije uvođenje novog poreza na nekretnine. Iako su vladajući naveli kako ne planiraju uvoditi taj porez u tekućem mandatu, nagovijestili su kako će vjerovatno u sljedećem biti uveden, po uzoru na mnoge druge članice Evropske unije. Visina i obim novog poreza još nisu poznati, ali sigurno će njime najpogođeniji biti ulagači koji u svom posjedu imaju više od jedne nekretnine, što će smanjiti isplativost njihovog ulaganja.

Ako ova dva faktora nisu dovoljna da podstaknu ulagače u nekretnine na razmišljanje o diversifikaciji svoje imovine, onda će pojava nove recesije svakako uticati na njihove stavove.

Eurozona je već službeno ušla u recesiju, a usporavanje ekonomske aktivnosti nazire se i u ostatku svijeta. Sve što se događa u svijetu, a posebno u bližem okruženju, neminovno se u kratkom roku preslika i u Hrvatskoj. S obzirom na to da su cijene nekretnina u Njemačkoj već krenule naniže, za očekivati je sličan scenario.

Upravo je Njemačka dobar indikator toga što se može očekivati i u ostatku Evrope u narednom periodu. Njemački BDP u padu je već dva kvartala za redom, što je pokazatelj recesije, a cijene nekretnina u prvom su kvartalu ove godine pale za čak 6,8%, što je najveći pad još od 2000. godine.

Zbog svega navedenog, rastući broj ulagača u nekretnine koristi trenutno visoke cijene za vađenje kapitala iz tog oblika imovine te prebacivanje u neke druge ulagačke instrumente. Međutim, već spomenuti dolazak recesije neće negativno pogoditi samo tržište nekretnina, već vjerovatno i mnoga druga tržišta poput dionica i kriptovaluta.

Dionice imaju tendenciju pada u razdobljima recesije jer usporavanje privredne aktivnosti dovodi do pada profitabilnosti kompanija, dok cijene nekretnina padaju zbog male potražnje uzrokovane rastom neizvjesnosti i padom kupovne moći građana. U takvom okruženju, ulaganje može biti poprilično rizično, a držanje kapitala u obliku novca i dalje ostaje neisplativo zbog visoke inflacije.

Diversifikacija i tajming

Zato ne čudi da se u Hrvatskoj trenutno bilježi rast potražnje za investicijskim zlatom, što je trend i u zapadnim zemljama. Investicijsko zlato u fizičkom obliku poluga i zlatnika smatra se tradicionalnom zaštitom kapitala od recesije i inflacije, a takvoj reputaciji ide u prilog i činjenica da su u proteklim recesijama oni koji su u svom posjedu imali zlato prošli bolje od onih koji su se oslanjali samo na nekretnine, dionice i štednju. Na primjer, cijena zlata za vrijeme Velike recesije porasla je za oko 200 odsto u svega nekoliko godina, a značajno je porasla i u covid krizi.

Visoka inflacija kojoj svjedočimo već neko vrijeme imala je jednu pozitivnu posljedicu – podizanje svijesti o neisplativosti bankovne štednje. Zbog niskih kamatnih stopa, držanje novca u banci garancija je gubitka njegove vrijednosti, zbog čega je ulaganje jedina opcija za one koji žele vrijednost zadržati ili je čak povećati. Kod ulaganja je bitna diversifikacija, ali i tajming.

Razdoblje prije recesije uvijek je posebno zanimljivo jer se, u iščekivanju velikih promjena na tržištu, investitori prilagođavaju novom okruženju. Te promjene mogle bi biti najizraženije upravo na tržištu nekretnina koje je, izgleda, na rhuncu i oni koji žele da izvuku zaradu to bi trebalo sada da učine.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *