OPEC: Potražnja za naftom porašće za 23% do 2045. godine

Dodajte komentar

Globalna potražnja za naftom porašće na 110 miliona barela dnevno za 20-tak godina, čime će svjetska potražnja za energentima porasti za 23%, rečeno je iz OPEC-a.

“Nafta je nezamjenjiva u doglednoj budućnosti”, rekao je generalni sekretar Haitham Al Ghais iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) obraćajući se na inauguraciji Energy Asia u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru.

“Prema našim procjenama, globalna potražnja za naftom porašće na 110 miliona barela dnevno do 2045. godine”, rekao je i dodao da će nafta do tada i dalje činiti oko 29% svih energenata.

“Vidimo da će se globalna potražnja za energentima povećati za 23% do 2045. godine”, rekao je Al Ghais.

Prognoza je u suprotnosti s predviđanjima Međunarodne agencije za energiju (IEA) o smanjenju rasta godišnje potražnje s 2,4 miliona barela dnevno 2023. na 400.000 barela dnevno 2028. godine.

Prije dvije sedmice, IEA je projektovala da će globalna potražnja za naftom porasti 6% od 2022. na 105,7 miliona barela dnevno 2028. zahvaljujući petrohemijskom i vazduhoplovnom sektoru. Generalni sekretar OPEC-a dodao je da će nedovoljna ulaganja u naftnu industriju samo dovesti u pitanje održivost sadašnjih energetskih sistema i dovesti do “energetskog haosa”.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *