“Najbolji je trenutak za ulazak u EU, Otvoreni Balkan politizovan”

Dodajte komentar

Učlanjenje Crne Gore najbolja je stvar koju Evropska unija (EU) može da uradi sada, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je učestvovao na trećem Prespanskom forumu za dijalog, u Strugi (Sjeverna Makedonija). Istakao je da je inicijativa Otvoreni Balkan bila politizovana u Crnoj Gori i ocijenio je pozitivnom ukoliko donosi dobro građanima i ekonomiji.

“Geopolitički, najbolji je trenutak za ulazak u EU. Mislim da je Brisel shvatio da proces treba biti više politički. Crna Gora nema problema sa susjedima, pregovaramo već deset godina, već smo član NATO-a, na relativno demokratski način smo promijenili vladu… To je odgovor i ono što je potrebno i drugim zemljama u regionu”, kazao je Milatović na panelu “Mir i demokratija protiv rata i autokratije“.

Na pitanje o inicijativi Otvoreni Balkan (OB), Milatović je rekao:

“Kao ekonomista, ja sam za Balkan koji je otvoren. To može biti ostvareno kroz Otvoreni Balkan ili Berlinski proces. Mislim da je to dobra stvar, ali je pitanje u posljednje vrijeme veoma politizovano u Crnoj Gori, a prezentovano na možda pogrešan način.”

Ukazuje da OB treba posmatrati i iz drugog ugla:

“Ako se odmaknemo malo i posmatramo stvari iz ekonomske prerspektive, i ako inicijativa građanima i ekonomiji donosi vrijednost, vjerujem da je pozitivna”, kazao je Milatović.

Osim crnogorskog predsjednika, na panelu “Mir i demokratija protiv rata i autokratije“ su učestvovali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Bajram Begaj i Zorana Antovska.

Forum pod nazivom “Proširena evropska porodica do 2030: (ne)moguća misija?”, organizuju predsjednik i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski i Bujar Osmani.

Najavljeno je da će, na marginama Foruma, Milatović imati i brojne bilateralne susrete.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *