Godišnja inflacija u Crnoj Gori preko 15 odsto

Dodajte komentar

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru su u odnosu na januar u prosjeku više za 0,5%, pokazuju podaci Monstat. U odnosu na isti period lani, cijene su porasle 15,1%.

U prethodnih godinu dana najviše su poskupili mlijeko, sir i jaja – čak 41,9%, a potom meso koje je skuplje 18,2%.

Cijena hljeba i žitarica porasla je 21,3%, odjeća 11%, a čvrstih goriva 40,5%. Povrće je skuplje 21,1%, dok su usluge u restoranima i kafeima poskupile 11,4%.

Ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnju njegu skuplji su 15,8%, usluge smještaja 24,1%, a voće 14,7%.

Cijene kratkotrajnih dobara za rutinsko održavanje domaćinstva porasle su 27,7%, šećera, džema, čokolada i slatkiša 21,8%, frizerskih i ostalih usluga za ličnu njegu 25,1%, dok je stvarna renta koju za iznajmljivanje stana skuplja za 31,0%.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama povrće, meso, odjeća, gorivo i mazivo za motorna vozila, zatim hljeb i žitarice, mineralna voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća, voće; cipele i ostala obuća.

Potrošačke cijene u periodu januar-februar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 15,7%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u februaru je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupamao odjeća i obuća 1,3%, Hhrana i bezalkoholna pića 0,8%, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,8%, te ostala dobra i usluge 0,8%.

Cijene su porasle i u grupama alkoholna pića i duvan 0,5%, prevoz 0,4%, rekreacija i kultura 0,3%, Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,2%, Komunikacije 0,2% i zdravlje 0,1%.

Pad cijena od 1,2% zabilježen je u grupi restorani i hoteli.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *