EPCG se zadužuje 82 miliona kod EBRD za gradnju VE Gvozd

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore zadužiće se 82 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi završila projekat vjetroelektrane (VE) Gvozd, navodi se u predlogu Odbora direktora državne energetske kompanije za proširenje dnevnog reda XXVI Vanredne skupštine akcionara koja treba da bude održana 23. decembra.

Kako se precizira u dodatno materijalu za akcionare, tim povodom treba da bude potpisan i aneks ugovora sa austrijskom kompanijom Ivicom holding koja je zadužena za realizaciju projekta VE Gvozd.

Ovaj energetski projekat, za koji je EPCG sa Ivicom holdingom u oktobru prošle godine potpisala ugovor o pristupanju projektnoj kompaniji Green Gvozd, a preko koje se radi projekat novog vjetro-parka na Krnovu, predstavlja investiciju od 61 miliona eura. Vjetroelektrana će imati snagu od 55,4 megavata (MW), a 13 generatora treba da obezbjedi energiju za oko 25.000 domaćinstava.

Na pomenutoj vanrednoj sjednici akcionari će se izjašnjavati i o smanjenju osnovnog kapitala zbog poništenja sopstvenih akcija.

Osnovni kapital EPCG sada iznosi 769,93 miliona eura i biće umanjen za 55,22 miliona eura po osnovu poništenja 8,47 miliona sopstvenih akcije stečenih 26. septembra 2019. godine, čija je nominalna vrijednost 6,5 eura po dionici. Tako bi osnovni kapital EPCG nakon ove korekcije trebalo da iznosi 714,7 miliona eura.

Bankar.me

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *