Si Đinping se sastao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom

Dodajte komentar

Kineski predsjednik Si Đinping sastao se u četvrtak sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom al Saudom u palati Al Jamama u Rijadu.

Rekavši da mu je drago što je ponovo u posjeti Saudijskoj Arabiji, poslije šest godina, Si je izrazio zadovoljstvo što se važan konsenzus koji su tada postigli o razvoju odnosa Kine i Saudijske Arabije pretvara u konkretnu saradnju.

”Saradnja Kine i Saudijske Arabije ima široke izglede. Kina vidi Saudijsku Arabiju kao važnu silu u multipolarnom svijetu i pridaje veliki značaj razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Saudijskom Arabijom”, rekao je Si.

”Kina je spremna da dalje jača stratešku komunikaciju i produbljuje sveobuhvatnu saradnju sa Saudijskom Arabijom kako bi ispunila razvojne interese dvije zemlje i zaštitila svjetski mir i stabilnost”, rekao je Si.

Kralj Salman je izrazio toplu dobrodošlicu Siju zbog ponovne posjete Saudijskoj Arabiji i rekao da je Sijeva uspješna posjeta Saudijskoj Arabiji 2016. godine bila zaista nezaboravna.

”Kina i Saudijska Arabija su posljednjih godina ostvarile odličan napredak u stvaranju sinergije između strategija i vođenju bilateralne saradnje u različitim oblastima. Dvije strane su postigle važne zajedničke sporazume o mnogim pitanjima, a ono što su interesi Kine su i interesi Saudijske Arabije”, rekao je kralj Salman.

Kralj Salman je istakao da visoko cijeni odnose sa Kinom i da je spreman da radi sa Sijem na unaprijeđenju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Saudijske Arabije sa Kinom i da pruži više koristi za oba naroda koji dijele prijateljske odnose.

Dvojica šefova država su lično potpisali Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu između Narodne Republike Kine i Kraljevine Saudijske Arabije i dogovorili se da će naizmjenično biti domaćini dvogodišnjih sastanaka šefova država dvije zemlje.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *