‘Indijskog Ričarda Brensona’ čeka 4 mjeseca zatvora ako se vrati u zemlju

Dodajte komentar

Najviši indijski sud osudio je tajkuna Vidžaija Malia na četiri mjeseca zatvora zbog nepoštovanja ranije sudske presude povezane sa kolapsom njegove avio-kompanije.

Indija je ranije činila napore da dobije izručenje bivšeg milijardera, za kojeg se veruje da je i dalje u Londonu.

Malia se obogatio prodajom piva pod brendom Kingfisher prije nego što je krenuo u avio industriju i trke Formule 1 (bio je vlasnik tima Force India).

Kingfisher Airlines je bio drugi najveći indijski avioprevoznik prije nego što je propao prije jedne decenije, piše BBC.

Vrhovni sud Indije je u ponedjeljak proglasio Maliu krivim za nepoštovanje suda, jer je počinio isto djelo kao 2017. godine o neotkrivanju svoje imovine. On je navodno prebacio 40 miliona dolara svojoj djeci, iako su pozajmice i dugovi Kingfisher Airlines ostali neplaćeni.

Poznat kao ’kralj dobrih vremena’ i ’indijski Ričard Brenson’, zbog svog raskošnog načina života, Malija se borio protiv ekstradicije iz Velike Britanije u Indiju, gdje se suočava sa optužbama.

Malija je napustio Indiju 2016. godine nakon što nije platio dugove od više od milijardu dolara. Avio-prevoznik je ugašen 2012. godine zbog izvještaja da su piloti i kabinsko osoblje radili neplaćeno 15 mjeseci.

(Bonitet.com)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *