Trgovci u Rusiji zabranili trgovinu na rate i prodaju na kredit

Dodajte komentar

Mnogi trgovački lanci u Rusiji ukinuli su mogućnost kupovine elektronike na rate, a u nekima više nema ni prodaje na kredit.

“Kupovina na rate, opcija koju zajednički obezbjeđuju trgovci i proizvođači, možda se neće vratiti u prodavnice elektronike još nekoliko godina”, ne isključuje Eldar Murtazin, vodeći analitičar kompanije Mobile Research Group a piše list Izvestija.

On objašnjava da je “rata, zapravo, skriveni popust i da u sadašnjoj situaciji to ne mogu da urade ni prodavci ni trgovinski lanci. U suprotnom će to dovesti do još većeg poskupljenja kućnih aparata i elektronike koji nijesu obuhvaćeni akcijama”.

“Što se tiče kredita, za maloprodaju to je rizično sredstvo plaćanja. Novac od banaka dobijaju sa izvjesnim zakašnjenjem a zbog promjenljivog kursa, do momenta prijema sredstava, prodati uređaj u rubljama može već značajno poskupjeti”, smatra Murtazin.

Ovaj analitičar je pojasnio i da će biti malo onih koji bi htjeli da kupe opremu koja je već poskupjela na kredit zbog dvocifrenih kamata.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *