Predloženi amandmani kao dva budžeta

Dodajte komentar

Dječiji dodatak do 18. godine, vraćanje naknada majkama sa troje i više djece, minimalna plata 650 eura, naknada za nezaposlene 100 eura. Nije riječ o predizbornim obećanjima na koja smo navikli, već je to amandmansko djelovanje političara prije usvajanja zakona o budžetu. Jesu li obećanja održiva, ili je ipak riječ o novogodišnjim željama koje se ne mogu ostvariti?

“Nažalost, ovim nedovoljno obrazloženim obećanjima možemo doći u ogromnu opasnost naredne godine da će nam biti potreban rebalans ili da cijeli budžet izvedemo iz ravnoteže. Mi do sada imamo gotovo 70 amandmana poslanika čija je ukupna vrijednost preko 4 milijarde eura, ako bi se svi usvojili, svi oni su kao dva budžeta ukupna”, ističe Marko Sošić iz Instituta Alternativa.

“Ukoliko bi se usvojio predlog za obeštećenje majki, to bi državu koštalo oko 50 miliona. Najsvježji predlog da svi nezaposleni primaju 100 eura mjesečno što bi kad pomnožite 55 hiljada nezaposlenih dolazite do brojke od 55 miliona. Ukoliko se usvoji predlog da sva djeca njih 130 hiljada do 18 godine primaju dječiji dodatak to bi državu godišnje koštalo 47 miliona eura. Ukoliko bi se minimalna penzija povećala na 200 eura to bi bio izdatak na državnom nivou oko 17 miliona eura”, navodi urednik redakcije TVCG za ekonomiju Zoran Leković.

Bilo kako bilo građani ne odustaju od računanja i uzdaju se u “Evropu sad” i veće plate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *