Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama u petak trguje oprezno jer ulagače i dalje zabrinjava situacija oko kineske kompanije Evergrande, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, dok je na nedjeljnom nivou u minusu oko 0,6 posto.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio oko 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,1 i 0,5 posto.

Na azijskim berzama vlada oprez jer su ulagači i dalje zabrinuti u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande. Cijena njene dionice pala je jutros 7 posto, nakon pisanja medija da su kineske vlasti poručile lokalnim čelnicima da se priprema za moguću propast Evergrandea.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i ogromnim dugovima, danima pritiskaju kineska tržišta jer bi mogli negativno utjicati na cijeli nekretninski sektor.

Ipak, ulagači vjeruju da će kineske vlasti priskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelivanja problema na cijeli sektor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *